Így öltöztesd, hogy ne fázzon meg!

Adott egy tök új gyerek, egy tök új anyuka és egy tök új helyzet: a gyerek nem beszél, csak sírással-mosolygással kommunikál. Most ismerkedünk, mégis honnan tudjam, mire van szüksége pl. egy fázósabb napon?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 24. szabo.daniel

Adott egy tök új gyerek, egy tök új anyuka és egy tök új helyzet: a gyerek nem beszél, csak sírással-mosolygással kommunikál. Most ismerkedünk, mégis honnan tudjam, mire van szüksége pl. egy fázósabb napon?


Vajon azért sír, mert fázik? Ugye, fog sírni, ha már fázik, vagy egyszerűen csak megbetegszik? Észre fogom venni, hogy mi a jó neki? Kezdő anyukaként számtalan ilyen jellegű kérdés merül fel, és egyik sem elhanyagolandó. A rossz hír, hogy sajnos nehéz általános és igaz kijelentéseket tenni az ügyben, hiszen ahány gyerek, annyi módi, tűréshatár, reakció.

Ruhakérdés

Ha egy gyerek még nem beszél, nem is gügyög, csak fekszik egy kocsiban, nagyon nehéz megállapítani, mire van szüksége, nincs mit tenni, ki kell találnunk. Ne féljünk, túl nagy kárt nem tehetünk benne, ha a józan belátásunkat követjük. Tehát kicsi a valószínűsége, hogy téli fagyokban egy szál bodyban tologatnánk őt, nem, akkor azért hozzánk hasonlóan felöltöztetjük őket is. Az irányadó ruházati mennyiség korunk ajánlásai szerint a hozzánk képesti plusz egy réteg. Ha rajtunk trikó, póló, pulcsi van, a gyereken legyen még egy takaró is (az amúgy is praktikus, mert bármikor levehető vagy feltehető). Fontos azonban mindig alkalmazkodni a körülményekhez. Ha egy melegebb helyre megyünk be a felöltöztetett csecsemővel vagy kisgyerekkel, nyissuk meg a ruházatát, mert annyira túlhevülhet, hogy belázasodik. És nem biztos, hogy szóvá teszi, van, aki álmában elintézi az egészet, és a rémült szülő csak otthon konstatálja, hogy békésen szunyókáló gyermeke teste tulajdonképpen lángol.

Hogyan szól?

Minden szülő kiismeri a saját gyerekét, ezt nyugodtan vegyük készpénznek. Minden nevelési tanácsadó könyvet felülírhat az a tény, hogy a gyerek a miénk, és mi tudjuk a jeleit tökéletesen dekódolni, ne féljünk hát ellenkezni az „alapelvekkel”. A gyerek egyedi sírást fejleszt ki meleg vagy hideg helyzetekre is (utóbbinál mondjuk inkább feszengve hallgat), vagy ha éhes, vagy ha fáradt. Ha az alul-vagy túlöltöztetettségében bizonytalanodunk el, tegyük a kezünk a hátára (nyúljunk a ruhája alá). Kéz vagy fülcimpa, arcocska nem elég! A háton jól érezhető, hogy milyen hőmérséklete van a gyereknek, hogy vajon fázik-e, vagy melege van-e. Ennek megfelelően intézkedjünk.

Rétegek

Nem lehet elégszer mondani: akármilyen idő van, öltöztessünk rétegesen! Ha hidegben egy egy darabból álló bundát adunk a gyerkőcre, akkor azzal nem tudunk mit kezdeni, ha melege lesz. Ugyanis ha egy gyereknek melege van, nem ránthatjuk le róla egyből a ruhákat, hanem rétegenként, az egyes rétegek között várva picit szabadítjuk meg a túlzott ruharétegektől. Különben a saját izzadsága hűtené ki, amit ha hirtelen szembesítünk egy hűvösebb idővel, makacs megfázást okozna.

Tuti darabok

Kocsiban tologatott gyereknél mindig legyen velünk egy közepesen meleg takaró, ami pomásan kompenzál akár egy levetett pulcsit is. Nagyobb gyerek esetében nélkülözhetetlennek tűnik a mellény, egy viselet, amit még akkor is szívesebben elviselnek, amikor kabátot nem hajlandóak felvenni, de a kinti hő már kárt tehetne a kis tüdejükben. Ezt a kettőt mindenképp szerezzük be.