Így utazz gyerekkel hőségben!

Egy ideális világban, ahol senki nincs kötve, és akkor intézi a dolgait és megy szabadságra, amikor csak kedve tartja, nincs szükség a családot kánikulában utaztatni…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 08. szabo.daniel

Egy ideális világban, ahol senki nincs kötve, és akkor intézi a dolgait és megy szabadságra, amikor csak kedve tartja, nincs szükség a családot kánikulában utaztatni…


… sajnos azonban nem ilyen világban élünk. A hivatalos ügyintézések ideje kötött, ellenben a gyerekre nem mindig lehet felügyeletet szervezni, és a családi nyaralással kapcsolatban is már hónapokkal előre ki kell gondolni, mikorra vegyen az ember szabadságot, mikorra foglaljon szállást, stb.

Családi nyaralás

A nyaraláskor természetesen mindenki szép meleget akar, hiszen a nyár erről szól. Ha kikerülhető lehetne az utazás, ami fárasztó és tikkasztó, nem is lenne nagy gond vele. Ahhoz azonban, hogy akár gyerekekkel, akár magunk átvészeljük a kánikulában autózást, buszozást, vonatozást, érdemes a következőket megfogadni.

VÍZ – nem lehet elégszer mondani, a víz elengedhetetlen útitárs. Sokszor igyunk és itassunk keveset, ne egyszerre többet. Az is segít (főleg hosszabb ivásszünet után), ha valamivel előbb beindítjuk a szánkban a nyáltermelést, pl. egy falat gyümölccsel, vagy a szánk kiöblítésével. A folyadékokkal lehet egy kicsit „csalni”, ha kisebb palackokba tesszük, és az elvitt mennyiség felét lefagyasztjuk, akkor pont fogyasztásra alkalmas, hűsítő nedűt kapunk, amikor már az első, nem fagyasztott papalckokból kifogyott az innivaló.

NADRÁGPELENKA – ne tessék meghökkenni, de egy vízzel töltött pelus az egyik legpraktikusabb jégakku. Akármilyen formára fagyasztható, és hazafelé, amikor már általában nincs lehestőség a fagyasztásra, már nem is kell magunkkal hozni.

VIZES TÖRÖLKÖZŐ – a legtöbb hőségpanaszra ideális megoldás egy nedves törölköző. Amíg ki nem szárad, lehet vele törölgetni a gyereket, vagy a tarkójára, fejére tenni, vagy beárnyékolni vele az ablakot. Ha felmelegedett a törölköző, menet közben egy pár másodpercre ki kell lógatni a kocsi ablakán (ezt inkább a szülő csinálja), ettől ismét lehűl.

 

SZÜNETEK – tervezzük úgy az utazást, hogy legyenek benne feltöltő pontok. Egy jó fagyizás, vagy egy ebéd, ami után esetleg el is szenderedik út közben a gyerek, jók arra, hogy megszakítsák az utazás monotonitását.

UNALOMŰZŐK – a monotonitás egyébként számos egyéb módon is megszakítható. A zenehallgatás, vagy más passzív lehetőségek mellett sokkal hatékonyabb, ha a gyerek aktívan le van kötve, amikor ő is „dolgozik”. Ilyen lehet az éneklés, vagy egyes, ülve játszható játék (pl. barchoba).

Ügyintézés a városban

Van, hogy nem lehet odébbtenni egy hivatali látogatást. Szerencsére már kezd elterjedni, hogy az ügyfélszolgálatokon legyen egy kisebb sarok, ahol a gyerekek eljátszhatnak, a tendencia azonban lassú, és – pénz híján – elég „fapados”. Készüljünk tudatosan úgy, mintha egy délelőtti otthonjátszást készítenénk elő. Természetesen nem lesz mód a 200 darabos LEGO-ra, de kifestőt, könyvet, kisautót nyugodtan bekészíthetünk. Emellett érdemes bevonni a kisgyereket is az „ügyintézésbe”, nyugodtan nyomhat ő gombot és téphet sorszámot. Üdvözölje a biztonsági őr bácsit, és köszönjön azoknak, akik mellé leülünk a váróban. Magyarázzuk el neki, hogy mi az a sorszámkijelző, rajzoljunk vele egyszerű számokat, rajzoljuk le, hogy néz ki a miénk, és szóljunk neki, hogy figyelmeztessen minket, ha vált a kijelző (a hangjelzésből neki is egyértelmű), aztán hasonlítsuk együtt össze a kijelzőn megjelenő számot a sajátunkéval.

A legtöbb gyerek szereti ezeket az életjátékokat, és mi is türelmesebbek leszünk, és még akár számunkra is gyorsabban telhet az idő.