Így változtatja meg az immunrendszeredet a gyerek

Több kutatás is azt igazolja, hogy teljesen újraformálódik azoknak az embereknek az immunrendszere, akiknek gyereke születik. A sejtek egészen átalakulnak, a változást a kutatók olyan radikálisnak tartják, mint amikor valakinek megváltozik a magassága.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2018. október 05. Dívány

Képzeld el, hogy életed szerelme 25 centivel alacsonyabb nálad. Imádjátok egymást, úgyhogy túllépsz ezen az apróságon, összeköltöztök, aztán jöhetnek a gyerekek. Aztán egy kis idő múlva szépen, lassan minden megváltozik: ahogyan a rózsaszín köd feloszlik és többet veszekedtek, olyan, mintha, elkezdenél összemenni, és az eddigi magasságkülönbség is mintha megfeleződne, már csak 12,5 centivel vagy magasabb nála. Immunológusok szerint tulajdonképpen valami ilyesmi történik akkor is, amikor a párból szülők lesztek – írja több kutatási eredményt is bemutatva a Huffington Post.

“Teljesen megváltoznak a sejtjeid, az immunrendszered pedig olyan radikálisan alakul át, mint például ahogyan a magasságod változik a növekedés során” – mondja Adrian Liston belga kutató, a VIB élettani kutatóintézet immunológusa. Liston 2016-ban tagja volt annak a kutatócsoportnak, amely dokumentálta, hogy a szülők sejtjei a közös gyermek nevelése során elkezdenek hasonlítani egymáséihoz, és idővel olyan hasonló lesz a szervezetük, mint az egypetéjű ikreké

És akkor ez most jó vagy rossz?

Nehéz kérdés, mert a szülőségnek van előnye is meg hátránya is. Egyrészt ideális immunrendszer nem létezik: egészséges embereknél nehéz azt mondani, hogy az egyik szervezet jobb, mint a másik, hiszen alapvetően az egész azon múlik, hogy mit kell kibírnia az immunrendszerednek. Az viszont világos, hogy a szülőség “alapjaidban” változtat meg. Ez a változás pedig hatással van a sejtjeid belső felépítésére és a védekező képességedre is. Ezek mellett még van egy csomó más dolog, amiről a kutatók sem tudják, hogyan és miért történik a szervezetünkben, viszont van öt olyan tényező, amelyek biztosan hatással vannak rá.

A cikk itt folytatódik.