Így vészeld át a fogzási időszakot!

Minden szülő tudja, mennyi nyűglődéssel és szenvedéssel jár a fogzási időszak a kisbabák életében. Hogyan csillapíthatjuk a fogzás alatti fájdalmat, mit kezdjünk a hasmenéssel és azzal, ha nem eszik ilyenkor a baba?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2018. június 12. Dívány

A baba nyűgössége nemcsak a picire, a szülőkre is komoly hatással lehet, hiszen a megváltozott életritmus és a kialvatlanság megnehezíti az egész család életét. A csecsemők fogzása általában egy ilyen nehéz időszak, főleg, hogy sok egyéb probléma is társulhat mellé; például hőemelkedés vagy a megváltozott széklet, amely bőrirritációhoz vezethet. Dr. Makleit László belgyógyász tanácsai következnek gyakorló szülőknek.

A csecsemők fejlődésének egyik legfontosabb szakasza a fogzás, amely önmagában is nagy felfordulást okozhat a pici mindennapjaiban. A tejfogak áttörése hat hónapos kor körül kezdődik, persze könnyen előfordulhat, hogy már születéskor is jelen van 1-2 alsó fog. Elhúzódó fogzás esetén pedig jóval a hat hónapos kor után jelennek meg az első fogacskák, és mire a gyermek betölti a 3 évet, húsz foga lesz.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

A legtöbb csecsemőnél a fogzáshoz enyhe tünetek, étvágytalanság, a széklet állagának megváltozása vagy éppen hőemelkedés társulhat. Magas láz esetén viszont másra kell gondolni, és tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulni.

A fájdalomcsillapításban sokat számít a szülők közelsége és a nyugodt környezet biztosítása, de akár egy simogatás is sokat segíthet. „Nagyobb babák esetén kitalálhatunk olyan programot vagy játékot, amivel eltereljük a figyelmet. Ha ez se segít, akkor a csecsemőkori fájdalomcsillapításra rendelkezésre állnak vény nélkül kapható készítmények is, azonban az első használat előtt érdemes a gyermekorvossal konzultálni” – mondja dr. Makleit László.

A bejegyzés itt folytatódik.