Így zajlik a császármetszés

Császármetszésnek nevezzük azt a hasi műtétet, amelynek során a szülész a méh megnyitásával segíti világra a babát. Tekintsük most át, hogy zajlik ez a beavatkozás!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2017. november 28. Babaszoba
A császármetszés szakmailag csak abban az esetben indokolt, ha a hüvelyi szülés nagyobb kockázattal jár a magzatra vagy az anyára nézve. Ilyen kockázat lehet többek között a magzat fejlődési rendellenessége, a terhességi toxémia vagy az újszülöttet fenyegető oxigénhiány.
Ha felmerül a császármetszés szükségessége, akkor mindig az adott helyzetben, egyénre szabottan kell számba venni a beavatkozás előnyeit és hátrányait a hüvelyi szüléssel szemben. A császármetszésre sor kerülhet tervezetten, de sürgősségi formában is.

Tervezett és sürgősségi

Amennyiben tervezett a császármetszés, akkor egy előre megbeszélt időpontban fogják a műtétet elvégezni a kiválasztott intézményben. Ilyenkor többnyire a műtét napján kell a kórházba befeküdnie a kismamának.
Sürgős császármetszésre akkor kerül sor, ha olyan szövődmény alakul ki, amely a magzatra, az anyára vagy mindkettőjükre veszélyes lehet. Ilyenkor a döntéstől a magzat kiemeléséig maximum harminc perc telhet el az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja szerint.
Az életmentő császármetszés a sürgős császármetszés egyik altípusa, amelyben a gyorsaságnak van központi szerepe, és más jellegű feladatokat vár el az egészségügyi személyzettől.

A császármetszés előkészületei

A császármetszést megelőző előkészületek mindig az adott egészségügyi intézménytől függnek, érdemes ezért időben tájékozódni, hogy mire számíthatunk (pl. a borotválás, beöntés kötelező-e).
A bejegyzés folytatásához kattints.