Influenzajárvány: bemehet az apa a szülésre?

A tomboló influenzajárvány miatt egyre több szülészet hirdet látogatási tilalmat. Sok szülés előtt álló párban felvetődhet a kérdés: meghiúsul-e az apás szülés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. február 16. Babaszoba
A szakemberek szerint 2009 óta nem volt ilyen súlyos influenzajárvány a világon. A legtöbb megbetegedést az igen veszélyes H3N2 vírustörzs okozza, ami honkongi influenza néven is ismert. Hazánkban hivatalosan 2018. január 24-én kezdődött el az idei influenzajárvány, ekkor lépte át a járványküszöböt az orvosok által leadott betegszám.
A kisbabákra kiemelt veszélyt jelent a betegség – hamarabb alakul ki náluk tüdőgyulladás és légzési nehézség. Érthető, hogy sok szülészeten látogatási tilalmat hirdetnek ebben az időszakban.
A tavalyi gyakorlat és szabályozás van érvényben az apás szülések kapcsán – kaptuk a tájékoztatást a Pécsi Tudományegyetem érintett osztályától. – Az apa bejöhet a szülésre, a szükséges védőöltözetben, maszkban. De csak ő jöhet be a kicsihez. Ugyanezeket az információkat kaptuk a Honvédkórház szülőszobájáról is: az apák, ahogy máskor is, bent lehetnek a szüléskor a szokásos védőöltözet kíséretében.
A bejegyzés folytatásához kattints.