A hormonmentes fogamzásgátlás valós alternatívája a tablettának – Interjú Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval

A hormonmentes.hu egyedi a hazai vállalkozások között: nem csak eligazodni segít a fogamzásgátlási módok között, de elérhetővé is tett a magyar piacon olyan fogamzásgátlási és bio-intimhigiénia termékeket, amelyeket előtte csak külföldről lehetett megrendelni. A webáruház tulajdonosával, Cserháti-Herold Jankával hormonális és természetes fogamzásgátlásról, testtudatról és babatervezésről beszélgettem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
termékenység
2017. szeptember 04. Hojdák Annamária

Hojdák Annamária/Családháló: Hogyan került közel a hormonmentes fogamzásgátlás kérdésköréhez? Mi ragadta meg a témában annyira, hogy végül a szakértőjévé vált?

Cserháti-Herold Janka: Természetesen, ahogy ez lenni szokott, saját problémakör kapcsán kezdtem el kutatni a legjobb hormonmentes megoldások után. A termékenységtudat egyszerűen lenyűgözött. A tény, hogy a termékenységi jelek megfigyelésével tökéletesen nyomon tudjuk követni a hormonháztartásunk működését, a testünkben zajló legapróbb változásokat is, és ezt még biztonságos fogamzásgátlásra és babatervezésre is lehet alkalmazni, olyan minőségi változást hozott az életemben, a nőiességem megélésében, hogy úgy éreztem​,​ ezt a tudást át kell adnom, mert minden nőnek ismernie kell. Így jött az, hogy addig kerestem, míg megtaláltam azt a külföldi képzést, aminek segítségével oktatóvá képeztem magam.

CSH: Milyen veszélyeit látja adott esetben a tablettának? 

Cs.-H. J.: A hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy negatív válaszreakciót váltanak ki az agyban, azaz bizonyos hormonok kibocsátását gátolják, ​a ​szervezet által termelt saját hormonokat pedig mesterséges hormonokkal helyettesítik. A ciklusunk egy nagyon összetett hormonális folyamat, és a hormonális fogamzásgátlók ezt a folyamatot tulajdonképpen leállítják. Ezzel a testünk működését is módosítják. Nem véletlen, hogy annyi mellékhatásról számolnak be a nők: libidócsökkenés, gyakori fejfájás, intim fertőzések, depresszióra való hajlam. Hiszen a gyógyszer hatásaként megváltozik az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya, ezáltal a hüvelyflóránk, a méhnyá​l​kahártyánk​,​ és ennek nagyon sok egyéb hatása van. És azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a trombózis veszélye is megnövekszik, főleg ha a családban van rá hajlam, ezért ezt minden esetben előzetesen ki k​ellene vizsgálni.

Természetesen van, aki egyáltalán nem tapasztal negatív tüneteket; van, aki azonnal érzi a változásokat, de sokan csak bizonyos használati idő után, számos tünet pedig pont az adott szer használatának abbahagyása után jelentkezik.

CSH: Hogyan változtatta meg önmagához, nőiségéhez való viszonyát a ciklusa összetettebb megfigyelése?

Cs.-H. J.: Csak nagy szavakat tudok használni: a változás elképesztő. És szerencsére nem csak én tapasztalom ezt, hanem mindenkitől ezt a visszajelzést kapom a tanfolyamom elvégzése, a módszer megismerése után. Ahogy megismerjük ezt az összetett rendszert, azt, hogy pontosan hogyan működik a testünk, egyszerűen e​l​kezdjük tisztelni, és szinte észre sem vesszük, de egyszer csak azt érezzük, hogy megszerettük. A ciklus minden esetleges nehézségével együtt. A módszer olyan kulcsot ad a kezünkbe, amelynek segítségével beleláthatunk a rejtett folyamatokba. Izgatottan várjuk, hogy hogyan alakul az adott ciklus. Hihetetlen, de ​például olyat is látni a ciklusgörbén, hogy előző este megittam pár pohár bort, vagy éppen betegség kerülget,  vagy, hogy a mozgás milyen pozitív hatással van a ciklusunkra is. Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta önszeretet a szexuális életre is nagyon pozitív hatással van…

CSH: Milyen változást tapasztalt, illetve miről számoltak be azok a nők, akik elvégezték termékenységtudat-kurzusát?

Cs.-H. J.: Íme pár vélemény:

“Nagyon hálás vagyok Neked – és hálásak lehetünk mi​,​ nők mindannyian – azért, hogy összegyűjtötted nekünk ezt tudást, és egyszerűen használható, könnyen tanulható formába öntötted. Ahogy ígérted, valóban teljesen más érzés úgy élni a mindennapokat, hogy értem a testemben zajló folyamatokat, és sok apró jelet is felismerek már. Ez óriási sikerélményt ad! Másrészt pedig esélyt egy magasabb szintű életminőségre, ahol nem kell tönkretennem magam ahhoz, hogy élvezetes, teljes értékű szexuális életet élhessünk a férjemmel. Sok éve kerestünk már erre megoldást, és reménytelennek látszott, hogy valaha is találunk használhatót. Ez a módszer megéri a ráfordított időt, még ha az több hónap is.” Zsuzsanna

“Szuper dolgokat tanultam tőled, amivel nem csak a testemet értettem meg, és kerültem ezáltal közelebb hozzá, hanem a tudás által jobban és boldogabban tudom megélni a nőiességemet. Hiánypótló, amit tanítasz, és biztos másképp alakul a magamhoz való viszonyom, ha ezeket hamarabb tudom… (…) A videón is átjön, de élőben még átütőbb, hogy mennyire önaz​o​nos vagy ebben a témában. A gazdagmami konferencia szünetében láttalak a férjeddel a standodnál; sugárzott rólatok, hogy mennyire tisztelitek és szeretitek egymást, amiben biztosan ez az önazonosság és a szexualitáshoz való viszony is egy fontos építőkő. A mi kapcsolatunkat is elmélyítette az, hogy nagyobb szeretettel és megértéssel fordulok a testemhez, testünkhöz, és ezt az attitűdöt a párom is átvette.” ​​Vera

Ők még az e​l​ső tanfolyamról írták ezt, de azóta van már vagy száz ilyen vélemény. Ez teljesen feltölt, és megerősít abban, hogy ez egy esszenciális tudás.

 

Cserháti-Herold Janka

CSH: Biztosan kapcsolatba került olyan párokkal is, akik éppen a gyermekáldás érdekében akarták jobban átlátni a női működést. Vannak sikerélményei ezen a téren?

Cs.-H. J.: Természetesen sok olyan pár keres​ meg​, akik babát szeretnének, és vannak már gyönyörű sikertörténetek. A ciklus pontos megismerése óriási pluszt és nyugalmat adhat a sokszor stresszes folyamatban. Azt látom, hogy a babára váró párok sokszor sötétben tapogatóznak, mindent megpróbálnak, hogy sikert érjenek el, de valami hiányzik, nem állnak össze a darabok. A termékenységtudat pont az a mozaikdarab, a hiányzó nulladik lépés, ami rengeteget segíthet a helyes kezelés megválasztásában is. A ciklusgörbéből egyértelműen látni, ha volt ovuláció, leszűrhető az ösztrogén-, progeszteronszint. És ezáltal már lehet tudni, hogy mivel és hogyan érdemes támogatni a szervezetet, hol kel keresni a problémák gyökerét. Sokszor a legfontosabb lépés az életmódváltás, a megfelelő szakember felkeresése (pl. endokrinológus, dietetikus). Voltak már olyan pár​ok​ is, akiknek így a kitűzött lombik előtt sikerült a baba. Többeknek pedig szintén hosszú évek várakozása után lett végre pozitív a teszt.

Azt azért el kell mondanom, hogy maga a módszer nem tesz csodát, hiszen csak a testünk aktív megfigyelését jelenti, de meggyőződésem, hogy ez a hiányzó nulladik lépés​,​ mikor elindulunk az úton.

CSH: Találkozott esetleg olyan esetekkel, amelyek azt támasztják alá, hogy a tabletta nehezítheti a későbbi teherbeesést?

Cs.-H. J.: A tabletta abbahagyása után sokaknál diagnosztizálnak PCOS-tüneteket, van​,​ akinél zökkenőmentes a leállás, van​,​ akinél rögtön, megint másoknál később jelentkeznek problémák. A közhiedele​​mmel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy a mesterséges hormonok nem ürültek ki a szervezetből, hiszen azok 1-2 napon belül távoznak a leállás után, hanem azt, hogy a szervezetünknek idő kell, míg visszaáll a normál működés. Egy 7000 ciklust vizsgáló német kutatás azt találta, hogy átlagosan 9 hónap kell​,​ míg az egészséges ciklus visszaáll. Ez azt jelenti, hogy megfelelő az ösztrogéntermelés (van elég és jó minőségű termékeny nyák), van ovuláció és megfelelő a progeszterontermelődés (tehát 12-16 napos a luteális szakasz – az ovulációtól a következő menstruációig terjedő időszak). Azt hiszem ez jól mutatja, hogy idő​l​egesen lehetnek változások a termékenységben, de egyénfüggő, hogy melyik szervezetnek mennyi időre van szüksége.

CSH: Pusztán a hőmérő-nyák-méhnyak hármas gondos vizsgálata és a termékeny napok kikerülése elég lehet fogamzásgátlásként? Sokszor halljuk, hogy teherbe esni bármikor lehet; Önnek mi az álláspontja? 

Cs.-H. J.: Igen. A módszer hatékonysága 99,6 % (The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study., Frank-Herrmann, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314078), ami megegyezik a fogamzásgátló hatékonyságával. Ráadásul én úgy tanítom, hogy a termékeny időszakban sem kell önmegtartóztatni, csak a megfelelő védekezési módot kell megtalálni, akár több módszer kombinálásával is (óvszer, pesszárium, spermicid). Ha valóban bármikor megtermékenyülhetnénk, akkor nem jöhetett volna ki ilyen magas hatékonyság egy 17.000 ciklust vizsgáló kutatásban. A termékeny időszakunk, az úgynevezett termékenységi ablak egy nagyjából 6 napos időszak, mert a spermiumok 5-6 napig életképesek a női szervezetben, a petesejt élettartama pedig egy nap. A szabályok pontos betartásával ez a termékeny időszak tökéletesen elkerülhető, így a módszer teljesen biztonságos. Persze idő, míg elsajátítja az ember, és hangsúlyozom, hogy mindenképpen képzett oktatótól érdemes tanulni, ha fogamzásgátlásra szeretnénk alkalmazni.

CSH: Hogy látja, milyen sikerrel képesek elsajátítani a nők a hormonmentes eszközök használatát? Min múlik a siker?

Cs.-H. J.: Szerintem a módszer és az​ alternatív​ eszközök (pesszárium, méhszájsapka) használata is könnyen elsajátítható, de mint minden újdonság, gyakorlást igényel. És a módszer esetén nagyon fontos, hogy én​​ mint oktató​ fogom a résztvevők kezét a tanulási folyamat közben. A siker kulcsa, hogy ne féljünk megismerni a testünket. A legnagyobb nehézség és a legnagyobb előny is egyben, hogy ezekkel a módszerekkel az irányítás és a felelősség is a mi kezünkben van. Ez felszabadító és ijesztő is lehet egyben, de itt az ideje, hogy megtanuljunk vigyázni magunkra, tiszteljük a testünk, termékenységünk működését, és élvezzük ennek az újféle erőnek a birtoklását. A siker másik kulcsa az​ lehet​, hogy én itt vagyok​ a kezdeti lépéseknél​, és segítek, mert az a célom, hogy minél több nőhöz, párhoz eljusson a tudás. És igyekszem minden lehetséges információt megadni a felmerülő kérdésekre.

 

Cserháti-Herold Janka TEDxYouth@Budapest konferenciaelőadása:

hormonmentes.hu