Intimkehely: olyan, mint a tampon, csak jobb – Intim higiénia öko-módra 1.

Egy ideje már „szabad" beszélni a menstruációról, mégis elég lassan változnak a normáink ezen a téren. Talán, mert nem nagyon kaparunk érte, hogy éppen erről kérdezgessük nőtársainkat. Sokan még mindig szeretnénk elfelejteni az egész témakört, mintha nem létezne, mintha csak úgy kibekkelhetnénk. Így aztán sok dolgot nem is tudunk a menstruációs termékekről - például, hogy az eldobható betét lebomlási ideje 500 év, vagy, hogy a tampon helyett már találni jóval veszélytelenebb alternatívát is...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
menstruáció
2017. szeptember 12. Hojdák Annamária
Egy nő körülbelül 12 ezer tampont vagy betétet használ el élete során, amennyiben az eldobhatók mellett voksol. Ezek a termékek a II. világháború óta léteznek, és napjainkra, azt lehet mondani, ezek váltak széles körben elfogadottá. Csak használom és kidobom, alig kell találkoznom a saját menstruációmmal – ezt mondják az egyik fő erényüknek. De erény ez az erény?

 

Ugyan mi baj a tamponnal?

Például az összetevői – a benne lévő klór, adalékanyagok és illatanyagok –, és az a hatás, amelyet ezek a női szervezetben kifejtenek. Kevesen tudják, de a tampon szárítja a hüvelyt, kedvezve a gombásodásnak; és van a vegyszereknek még egy veszélyük, amelyre maguk a tampongyártók is felhívják a figyelmet: a toxikus sokk szindróma, mely nyolc- vagy több órás tamponhasználat esetén léphet fel. Ez szerencsére elvétve fordul elő – ám az tény, hogy nagyon sok nő panaszkodik fájdalomra, főleg a tampon felhelyezésével és kivételével összefüggésben, és szenvednek vissza-visszatérő kellemetlen tünetektől miattuk.

És akkor még nem beszéltünk a lebomlási időről, és arról, mennyire víz- és kémiaianyag-igényes az előállításuk.

Fotó: http://www.hercampus.com

Mit lehetne helyette?

Az intimkehely (más néven intimtölcsér) a tampon jó alternatívája lehet. Ugyanúgy a hüvelybe kell helyezni, mint a tampont (csak annál lejjebb), és az alul zárt kehely felfogja a menstruációs folyadékot.

Első körben talán elgondolkozunk, mégis mennyiben jobb vagy környezetkímélőbb ez a szilikontölcsér, mint a tampon? De jobban átgondolva mindkét fronton felülkerekedik. Először is, intimkehelynél még sosem számoltak be toxikus sokk szindrómáról. Háromszor annyi folyadékot képes magába gyűjteni, mint a legnagyobb tampon, mégis elég 4-8 óránként üríteni, aztán egy lemosás után újból használhatjuk is, elég csak a menstruáció lezajlása után fertőtleníteni. Ha biztonságos, azaz orvosi szilikonból készült kelyhet választunk, nem borítja fel a pH-egyensúlyt, így a kellemetlen tüneteket is elkerülhetjük.

A szilikon nyilván nem épp a legkönnyebben lebomló anyag, ha hulladékról van szó. Viszont ha összevetjük az életünk során elhasznált – mondjuk – 4-5 intimkelyhet a 12 ezer tamponnal…?

 

Ma már rengeteg típus és méret közül választhatunk, ha intimkehelyről van szó

 

Sarkadi Ella az Intimkehely/tölcsér és mosibetét kérdések és válaszok (csak nőknek) Facebook csoport egyik adminja, aki évek alatt, azt lehet mondani, szakértővé vált a kelyhek területén. A csoport összetett segédletet dolgozott ki, hogy segítségével a lányok-asszonyok a nekik legmegfelelőbb kelyhet találják meg.

Ella a markánsan mosható betéteket kínáló Emilla webáruház angliai forgalmazója, ám ő maga elsősorban a kelyhek mellett teszi le a voksát. Elmondása szerint már úgy 20-30-at kipróbált közülük. Első körben az intimkelyhes tapasztalatairól kérdeztem.

 

Hojdák Annamária/Családháló: Hogyan indult nálad az “intimtölcsérezés”? Miért pont ez talált meg?

Sarkadi Ella: Nálam az intimkelyhezésnek elég hosszú folyamata volt. Hogy őszinte legyek, én az elején szinte undorodtam tőle, meg a gondolattól is, hogy ezt használjam. Viszont a tampont mindig utáltam, és egyszer csak elegem lett a betétből. Pelenka érzés, vastag, csörög-zörög , és ugye a szag. Rávettem magam, hogy rendeljek egy kelyhet… – és egyből meg is bántam, hogy ezt nem tettem meg hamarabb. Én inkább a kényelmi szempontot néztem, nem a környezetvédelmit. Próbáltam olyan terméket találni, ami kényelmes és megbízható, nem kell félnem attól, hogy átázom…

Sarkadi Ella

Azonnal elégedett voltál a kehellyel? Vagy hosszabb folyamat volt, míg megfelelőt találtál?

Már az első próbálkozásnál rájöttem, hogy ez lesz az igazi.

Lehet azt mondani, hogy ez időközben szinte a hobbiddá vált? Egyre újabb típusokat kipróbálni, népszerűsíteni a témát…

Igen, de igazából főképp azért próbálunk ki a lányokkal újabb és újabb típusokat, hogy átfogóbb képet tudjunk adni adni a csoporttagoknak. Szeretek segíteni ebben másoknak. Az intimkehely, mosható betét tényleg sokaknak változtatta meg az életét.

Szerinted mennyire könnyű megtalálni a megfelelő intimkelyhet? Vannak, akiknek csak sokadszori próbálkozásra sikerül?

Általában, ha követik az általunk kialakított „szabályokat” , azaz az anatómiájukkal kicsit megismerkednek, könnyű leszűkíteni a kört a megfelelő kelyhekre. Ilyenkor legtöbben elsőre megtalálják a megfelelő kelyhet; természetesen vannak itt is kivételek. De nekik is hamar sikerülni szokott.

Mióta létezik a kehely, hogy lehet, hogy csak az utóbbi években kezdett “hódítani”?

Igazából 1937 óta létezik intimkehely. De tény, hogy mostanság sokkal népszerűbb. Sokan környezetvédelmi szempontból is választják.

Általában hogyan vélekednek a kehelyről azok, akik tamponról váltottak?

Sokkal jobban szeretik a kelyhet. A tampon ugye szárít, kényelmetlen, esetenként fáj is. A kehely észrevehetetlen használatkor. Nem szárít. A legtöbben azt mondják, hogy ég és föld a kettő közötti különbség.

A kehely ugye elég nagy. Nem kellemetlen a felhelyezése?

Mivel picikére össze lehet hajtogatni, akár akkorára, mint egy tampont, ezért nem szabadna, hogy fájjon vagy kellemetlen legyen. De sok nőnek szoktuk ajánlani, hogy használjon síkosítót (a szilikon miatt fontos, hogy víz alapú legyen), az nagyban megkönnyíti a felhelyezést is és a kivételt is.

Egy jobb kehely nem túl olcsó, 5-10 ezer forint. Elég egy nőnek egy ilyen? Meddig használhatja biztonsággal?

A jelenleg legolcsóbb 100% orvosi szilikonból (ebben az esetben platinum szilikon, ami a legjobb minőség) készült kehely a Fleurcup nevű intimkehely. Nagyon sok cég 10-15 évet mond, hogy addig használható biztonsággal egy kehely, mielőtt le kellene cserélni. De ez attól is függ, hogyan bánunk vele. Van, akinél ennél több időt, van, akinél kevesebbet bír. De ahogy változást veszünk észre a kelyhen, például ragacsossá válna, vagy formájában változna, azonnal cseréljük le.

Egy kehely végig használható a menstruáció alatt? Akár éjszaka is?

Teljesen biztonságosan használható. Nagyon fontos tényező viszont, hogy legalább 12 óránként ürítsük ki, tisztítsuk meg, és egyből mehet is a helyére. A kelyhezésnek pont ez az egyik előnye. Egy darab kehely elég, és semmi más nem kell mellé.

A legtöbb gyártó legalább két méretet tervez: egyet azoknak a nőknek, akik még nem szültek hüvelyi úton, és egyet azoknak, akik már igen. A gyakorlatban persze nem mindig így működik… Fotó: menstrualcupinfo.wordpress.com

 

Sok nőt talán az riaszt el a kehelytől és a mosható betéttől, hogy így találkozniuk kell a saját menstruációs vérükkel. Mit mondanál nekik?

Igazából csak annyit tudnék tanácsolni nekik, hogy ha az egészségük fontos, adjanak egy esélyt a sokszor használható termékeknek is. Mégpedig azért, mert az eldobhatók tele vannak vegyszerekkel, amelyek a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe jutnak. Idővel a kehely használatát is olyan szépen el lehet sajátítani, hogy egy csepp vér sem fog a kezünkhöz érni. Én sokkal tisztábbnak és higiénikusabbnak találom a kelyhet és a mosható betétet, mint az eldobható termékeket.

Te személy szerint miért inkább a kehelyre szavazol, mint a mosható betétre?

Nagyobb szabadságot ad. De ettől függetlenül betétet is használok néha. A mosható betétből is többféle méret van, és változó a nedvszívó képességük is. Azaz nagyon nagy a választék. A fiatal lányoknak viszont a mosható betétet jobban ajánlanám. És itt büszkén ki szeretném jelenteni, hogy egyre több fiatal lány csatlakozik a csoportunkhoz. Jelenleg a legfiatalabb tagunk 13 éves, és ő hozta az édesanyját is a csoportba! Fantasztikus látni, hogy ilyen fiatalan is ennyire nyitott gondolkodású valaki, és ennyire fontos neki az egészsége; természetesen itt a szülő hozzáállása is sokat számít.

Az intimkehely lejjebb kerül a hüvelyben, mint a tampon. A szárból – a szükséges hossz kitapasztalása után – le is vághatunk. Fotó: https://i.ytimg.com

Mikortól ajánlanád jó szívvel az intimkelyhet?

14-15 éves kortól, illetve ha már esetleg tampont használ, akkor a kehely is fog menni, de természetesen kis méret.

Látsz attitűdváltozást a kehellyel kapcsolatban? Növekszik a nők nyitottsága felé?

Sajnos még mindig sokan viszolyognak tőle. De azért nagyon sokan vannak olyanok is, akik érdeklődést mutatnak. Egyre több fiatal érdeklődik az ilyen termékek iránt.

Te már sokféle kelyhet próbáltál. Éreztél nagyon markáns különbségeket?

Igen. A kelyhek méretileg, formailag és keménységben is eltérnek. Éppen ezért jó, hogy ekkora választék van, mert mindenki úgymond személyre szabottan választhat.

Van olyan nő, akinek – mondjuk – egészségügyi problémák, testi adottságok miatt nem való a kehely?

Egy tagunk van a csoportban, aki sajnos nem tud kelyhezni, méghozzá azért, mert méhnyakműtétje volt. Viszont a nők nagy része minden probléma nélkül tudja használni a kelyhet. Csak nagyon kivételes esetekben nem működik a dolog.

 

Ha kedvet kaptál az intimkehelyhez, vigyázz, mit veszel – sajnos sok a piacon a nem biztonságos darab. A következő részben épp erről lesz szó: hogyan válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb intimkelyhet, és hogyan kerüljük el a nem megbízható minőségűeket?