Iskolatáskákon mérik a légszennyezést

Egészen érdekes kezdeményezést indított útjára a napokban a londoni főpolgármester. Sadiq Khan a Breathe London (Lélegezz, London!) projektje keretében iskolások táskáira szerelt eszközökkel mérik a levegő szennyezettségének mértékét - számol be róla a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskolatáska
2019. április 09. csalad.hu

A hivatalosan az elthami Haimo általános iskolában kezdett kísérletben öt iskola összesen 250 diákja hordja egy hétig a szerkentyűket, hogy kiderüljön, mekkora szennyezésnek vannak kitéve nap nap után.

A szenzorok természetesen nem nehezek, ugyanakkor kifejezetten hasznos adatokkal szolgálnak majd a kutatóknak és a döntéshozóknak.

A southwarki, richmondi, greenwichi, haringey-i és hammersmith-i gyermekek által hordozott érzékelők a levegőben előforduló károsanyagok (például a nitrogéndioxid) mennyiségét mérik majd.

A táskákban csupán egyetlen zsebet foglal el a szenzor, így bőven jut hely az iskolai felszerelésnek is.

A szakemberek reményei szerint az így nyert adatokból kiderül, hogy az iskolába vezető út mely szakaszán éri a legnagyobb szennyezés a gyermekek tüdejét, emellett össze tudják majd hasonlítani a hasonló úton, de eltérő útvonalon vagy más közlekedési eszközzel az iskolába eljutó diákok kitettségét és javaslatot tehetnek majd a szülőknek a legkevésbé káros útvonal kiválasztására.

Megkímélni a gyermekeket

„Mielőtt polgármester lettem volna, általános iskolai tanár voltam, így tisztában vagyok vele, a szülők mennyire aggódnak a levegőminőség és a biztonságos közlekedés miatt” – mondta Greenwich első embere.

„Noha a legtöbb diákunk sétatávolságra lakik az iskolától, az utakon attól még rengeteg autó van minden reggel és délután, ami mindenkire nézve veszélyes” – tette hozzá Danny Thorpe.

„Azzal kezdtük, hogy több iskola környékén is lezártuk az utakat a reggeli érkezés és a délutáni távozás idejére, de ez nem elég, mert az egész útvonalon szeretnénk megkímélni a gyermekeket a légszennyezettségtől és több gyaloglásra vagy bringázásra ösztönözni őket” – vázolta terveiket a londoni kerület polgármestere.