Itt az idő! – A szülés megindulásának jelei

Ez már az? Megkezdődött vagy csak vaklárma? Honnan fogom tudni, mikor jött el az idő? Minden várandóst foglalkoztatnak ezek a kérdések a szülés előtti utolsó hetekben. Csalhatatlan jelek nincsenek, még többedszer szülő édesanyákat is érhetnek meglepetések, de azért megkísérlünk támpontokat adni cikkünkben, honnan fogod tudni, hogy megindult a szülés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 24. bencze.aron

Ez már az? Megkezdődött vagy csak vaklárma? Honnan fogom tudni, mikor jött el az idő? Minden várandóst foglalkoztatnak ezek a kérdések a szülés előtti utolsó hetekben. Csalhatatlan jelek nincsenek, még többedszer szülő édesanyákat is érhetnek meglepetések, de azért megkísérlünk támpontokat adni cikkünkben, honnan fogod tudni, hogy megindult a szülés.


A szülés várható időpontja

A szülés megindulását a magzat határozza meg, pontosan nem ismert mechanizmusok szerint. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg. Sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok.

A szülés várható időpontja sok szülésből számított átlagot jelent, annak valószínűsége, hogy valóban ezen a napon fogsz szülni, mindössze 5%. Ellenben annak a valószínűsége, hogy a számított időpont előtt ill. után 2 héttel fogsz szülni, már 85%.

A szülés megindulásának jelei

A szülés közeledtének legbiztosabb jelei a nyákdugó távozása, a magzatvíz elfolyása és a rendszeres méhösszehúzódások.

Ám, mint említettem, csalhatatlan jelek nincsenek! Mielőtt a szülés valóban megindulna, akár többször is előfordulhat, hogy tévesen értelmezzük a jeleket, vagy ott is jeleket látunk, ahol nincsenek. Ilyenkor sokat segít, ha van egy dúla, bába, szülésznő vagy szülész, akitől kérdezhetünk. Ne szégyeljük, ha csak vaklármának bizonyul, nem mi vagyunk az elsők (és nem is az utolsók), akikkel ez előfordul.

Egy biztos, amikor valóban megindul a szülés, már biztosan fogjuk tudni, érezni, hogy ez Az!

A nyákdugó távozása

A nyákdugó vagy nyákcsap egy kocsonyás állagú anyag, ami hermetikusan zárja el a méhszájat a külvilágtól. Mikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó kicsúszhat. A fehérneműn vagy a WC-papíron ilyenkor zselés-kocsonyás, színtelen vagy rózsaszín, esetleg kissé véres váladék látszik. Távozása után fokozott hüvelyi váladékozást tapasztalhatunk.

A nyákdugó távozása és a szülés megindulása között akár több nap is eltelhet.

Burokrepedés, a magzatvíz elfolyása

A szülés megindulhat burokrepedéssel is. Ilyenkor a babát körülvevő magzatburok megreped, és a magzatvíz elfolyik belőle. Egyáltalán nem fájdalmas, mivel a burkok nem tartalmaznak idegrostokat.

A burokrepedésnek nem szokott előjele lenni. A burok megrepedésekor kis pukkanás hallható, majd bő sugárban folyni kezd a meleg víz. Az is előfordulhat, hogy csak a magzatvíz szivárgását észleljük. Hogy mennyi víz távozik, attól függ, hogy hol, mennyire repedt meg a burok, és hogy hogyan helyezkedik el a baba. Fenti és kisebb repedésnél csak szivárog a víz, és a baba is el tudja zárni a víz útját, ha lejjebb száll, és beékelődik a feje.

A magzatvizet nem lehet visszatartani úgy, mint a vizeletet, és a szaga is más, édeskés. Színe az átlátszó-fehértől a homályos sárgáig terjedhet. A szülés a burokrepedés után általában 6 órán belül megindul.

Ha a magzatburok megrepedt, a babát már nem védi a kórokozóktól, így fokozottan ügyelni kell a higiéniára. Tilos az ülőfürdő és a szeretkezés! Ideje elindulni a kórházba is, ám elsietni nem kell, mivel ha túl korán érünk be, és nem indultak még be a fájások, szülésindítás lehet a vége.

A fájások megindulását homeopátiás szerekkel is elősegíthetjük, mint a Caulophyllum CH5 vagy a Cimcifuga, felváltva, fél óránként 2-5 golyó. Ha valamelyiktől rosszabbul érezzük magunkat, akkor azt hagyjuk el, és csak a másikat szedjük.

Fokozatosan erősödő méhösszehúzódások

A terhesség vége felé egyre többször fordulnak elő ún. jóslófájások. Lehet, hogy csak azt érezzük, hogy keményedik a pocakunk, de érezhetünk erősebb fájásokat is. Többedik terhességnél általában erősebbek a jóslófájások is. Onnan ismerhetők fel, hogy rendszertelenek vagy csak átmenetileg rendszeresek, és ha pihenünk, el is múlnak. Egy óra alatt legfeljebb négyszer ismétlődnek. Ha éjszaka fájásokra ébredünk, de vissza tudunk aludni, akkor még nem a szülés indult meg.