Itt az újabb élelmiszerbotrány

Bár a szakma arról beszél, hogy itthon már csak hazai görögdinnye kapható, az általunk tapasztaltak nem ezt mutatják. A nagyáruházakban nem találkoztunk valódi magyar dinnyével, ehelyett túlérett külföldi gyümölcsöket tukmálnak rá akciósan a vevőkre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 29. bencze.aron

Bár a szakma arról beszél, hogy itthon már csak hazai görögdinnye kapható, az általunk tapasztaltak nem ezt mutatják. A nagyáruházakban nem találkoztunk valódi magyar dinnyével, ehelyett túlérett külföldi gyümölcsöket tukmálnak rá akciósan a vevőkre. A szakértő szerint az olcsó és rossz minőségű külföldi gyümölcs nemcsak a vásárlók kedvét veszi el a dinnyétől, de a magyar termelőket is ellehetetleníti.


A távirati irodán keresztül adta hírül a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy elkezdődött a magyar dinnyeszezon, „a múlt hét vége óta már csak magyar dinnye kapható a belföldi piacon” – büszkélkedett Fodor Zoltán. A szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: az idén a termelők nagyjából 4800 hektárról takarítják be a termést, szemben a tavalyi 6000 hektárral. Az előrejelzések szerint a termelők jó minőségre és jó hozamokra számíthatnak, körülbelül 178 ezer tonna termés várható. Mintha összehangolt reklámkampány zajlott volna, a Tesco közleményt adott ki tegnap: „A hazai görögdinnye szezonjának beköszöntével a Tesco kizárólag Magyarországon termett dinnyét kínál üzleteiben. Zöldségekből szinte csak magyar áruk találhatók az áruházlánc polcain, és a szezonális gyümölcsök esetében is hazai termésből válogathatunk” – fogalmaztak a brit lánc propagandistái. A hírhedt szóvivő, Iglódi Csató Judit is hozzászólt a témához. Szerinte „a vásárlóink keresik az egyedülállóan zamatos magyar zöldségeket és gyümölcsöket, így – amit csak lehetséges – hazai termelőktől vásárolunk mi is. Beszerzőkollégáink igyekeznek biztosítani, hogy a szezonális árucikkekből kizárólag magyar termékeket kínáljunk”.

A korábbi kedvezőtlen tapasztalatok miatt a Magyar Nemzet utánajárt, mi is a valóság az áruházakban. Nos, kiderült, a terméktanácsnak fogalma sincs, miről beszél, az áruházláncokban nyoma sincs a valódi hazai dinnyének – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában, melyből további részleteket is megtudhat.

Fotó: zoldsegek-gyumolcsok.blogspot.com