Itthon is terjed a csecsemők ultrahangos vizsgálata

A csecsemők korai ultrahangos szűrővizsgálatával számos, az első hónapokban még tünetmentes kórkép fedezhető fel időben; leggyakrabban vesebetegségeket tárnak fel a vizsgálat során. Kinek ajánlott, hol végzik, és mikor támogatja az OEP?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 10. szabo.daniel

A csecsemők korai ultrahangos szűrővizsgálatával számos, az első hónapokban még tünetmentes kórkép fedezhető fel időben; leggyakrabban vesebetegségeket tárnak fel a vizsgálat során. Kinek ajánlott, hol végzik, és mikor támogatja az OEP?


Csecsemőkori ultrahangos vizsgálattal számos vesebetegség, az emésztést, illetve az agyfejlődést érintő rendellenesség, valamint a csipőficam is időben feltárható, a vizsgálatot azonban az OEP csak akkor finanszírozza, ha a babának már tünetei vannak, vagy ismert a családi halmozódás. Ilyen esetekben a gyermekgyógyász utalja be a csecsemőt az ultrahangvizsgálatra.

Az utóbbi időben azonban plusz szolgáltatásként egyre több magánrendelésen is elérhető a vizsgálat, prevenciós (megelőzési) céllal. “Nyugaton a csecsemőkori ultrahangos szűrővizsgálat széles körben elterjedt, de államilag csak kevés helyen finanszírozott, például Ausztriában ilyen a csípőultrahang. A szűrővizsgálattal a veleszületett, de tünetmentes kórképek ismerhetőek fel, amelyek idejében felfedezve gyorsabban, kisebb beavatkozással kezelhetők” – mondja dr. Várkonyi Ildikó gyermekradiológus, a Semmelweis Egyetem I.sz.Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakorvosa.

Vizsgálják a vesét és a májat

A komplex ultrahangos szűrővizsgálat három testtáj vizsgálatát jelenti: a hasét, az agyét és a csípőét. A vizsgálat ideális időpontja a 6-8. hét. Hat hetes kor előtt a baba veséi még nem igazán jól termelnek vizeletet, így ebben a korban az ultrahanggal még néha elnézhetők az ún. obstruktiv uropathiák, azaz a vizeletpangással járó vesebetegségek. A komplex vizsgálat felső korhatára a hat hónapos kor, később az agyi ultrahang (a kutacs bezáródása miatt), illetve a csípőultrahang (a combcsontfej csontosodása miatt) már nem végezhető el, a hasi ultrahangnak azonban nincs időkorlátja.

A hasi ultrahang ajánlott többek között a családban halmozódó, vagy testvéreknél előforduló vesebetegség esetén, mint például a már említett pangásos, illetve a cisztás vesebetegségek – főleg az ún. policisztás vesebetegség esetén. De a gyermekradiológus javasolja akkor is a vizsgálatot, ha például a csecsemő nagyobb testvérénél vizeletvisszafolyást (ún. refluxot) állapítottak meg, és a nem kilégítően fejlődő babáknál ugyancsak állhat a háttérben veleszületett vesebetegség. (Ha a családi betegség kizárását, megerősítését kéri a beutaló orvos, az OEP finanszírozza a vizsgálatot.)

A hasi ultrahang továbbá ajánlott azoknak a csecsemőknek is, akiknek a bőrén ún. haemangioma (jóindulatú érdaganat – tűzfolt, illetve kis málnaszerű vörös képlet) van, mert ez az elváltozás a májban is előfordulhat.