Jó házasságra annyi az esély, mint nyerni a lottón?

Az iskolában megtanulunk deriválni, sőt, az ízeltlábúak összes tulajdonságát megismerhetjük, csak éppen arra nem kapunk választ, hogyan ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat, házasságunkat. Három szakember pszichológiai és teológiai megközelítése arról, hogy férfi és nő közötti alapvető különbözőségek ellenére hogyan lehet úgy kommunikálni egymással, hogy az együttélés a boldogsághoz vezető út legyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 20. czefernek.lena

Az iskolában megtanulunk deriválni, sőt, az ízeltlábúak összes tulajdonságát megismerhetjük, csak éppen arra nem kapunk választ, hogyan ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat, házasságunkat. Három szakember pszichológiai és teológiai megközelítése arról, hogy férfi és nő közötti alapvető különbözőségek ellenére hogyan lehet úgy kommunikálni egymással, hogy az együttélés a boldogsághoz vezető út legyen.


Zsúfolásig telt terem a Sapientia Hittudományi Főiskola előadótermében: a késő esti időpont ellenére egy gombostűt alig lehet elejteni, az előadóban idősek, fiatalok, sőt, közismert személyiségek próbálnak helyet találni, de van, akinek már csak a sorok közötti lépcső jut. Egy lány meg is jegyzi, már majdnem olyan, mint Pálferin…s hogy miért is gyűlt össze ennyi ember, arra az előadás egyik vezetője, Papp Miklós morálteológus válaszol vicces felütésében. Mert hát az iskolában megtanulunk deriválni, sőt, az ízeltlábúak összes tulajdonságát megismerhetjük, csak éppen arra nem kapunk választ, hogyan ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat, házasságunkat, ezért is vannak most itt ennyien.

És valóban, a hiánypótló előadássorozat, melyet a morálteológus Somogyiné Petik Krisztina és Kézdy Anikó pszichológusokkal közösen tart, immár harmadik alkalommal tölti meg a főiskola nagyelőadóját. A téma ezúttal “… és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” – azaz a Kommunikáció, ami összetart, de ahogy egy mellettem ülő lány találóan megjegyzi, valójában az utolsó részben a konfliktusokról lesz szó. A három szakember egymást kiegészítve, pszichológiai és teológiai megközelítésben beszél arról, hogy férfi és nő közötti alapvető különbözőségek ellenére hogyan lehet úgy kommunikálni egymással, hogy az együttélés a boldogsághoz vezető út legyen.

Azt szeretem benned…amit utálok

Az előadássorozat előző részében érdekes, rögtönzött felmérést végezve (kis cetliken kellett arról írni, hogy mit tisztelünk, szeretünk a párunkban a legjobban, illetve a legkevésbé) a szakemberek arra jutottak, hogy a nők a férfiakban leginkább az erős, határozott, védelmező szerepet csodálják, s azt, hogy a férfi támasza a nőnek. Második helyen a teremtés koronáinak intelligenciája szerepel. A nemszeretem tulajdonságok dobogóján az áll, hogy nehezen lehet az érzelmekről kommunikálni a férfiakkal, második az önfejűség, harmadikként pedig az a tulajdonság végzett, hogy az erősebbik nem tagjai egy dologra tudnak csak figyelni egyszerre (azaz inkább az, hogy nem tudnak a nőre figyelni, ha éppen mást csinálnak).

A férfiak ugyanakkor a nők lelki finomságát (kedvességét, gyengédségét, érzékenységét) szeretik a legjobban, s azt, hogy párjuk mellett állnak: támogatásukkal, kedvességükkel, megerősítik a férfiakat. A negatív tulajdonságok első helyén az szerepelt, hogy a teremtés koronái nehezen viselik a nők változékonyságát, szeszélyességét, érzékenységét, azaz szinte ugyanazt utálják, amit a legjobban szeretnek párjukban. Ebből is látszik, hogy helyzet nem egyszerű, de hogyan is lehet ebből valami jót kihozni?

A jó kapcsolat/házasság nem automatikus

A házasságnak komoly értéke van, hiszen most már kutatások is alátámasztják, hogy amellett, hogy ez a fajta kapcsolat alapvető és mély alapszükségleteinkre válaszol (pl. biztonságérzet), a jó házasságban élő felek testileg és lelkileg is mérhetően jobb állapotban vannak. Ám manapság, mikor a házasságok fele válással végződik, sokan csodálkozva néznek azokra, akik ilyen statisztikai arány mellett bele mernek vágni. Ez a hozzáállás azonban azt sugallja, hogy a házasság jó illetve rossz kimenetele a véletlen, a vakszerencse műve, és körülbelül annyi esélyünk van “nyerni”(50-50%), mint a lottón. De a pszichológia és a teológia szerint sem a sors dönt házasságunk sikeréről! Sokkal inkább mi magunk, mert tudunk rajta dolgozni, hogy a házasságunk jól működjön!

A házasság feladat, dolgozni kell rajta!

Papp Miklós szerint a házasság feladat, dolgozni kell rajta, mert magától nem marad meg! A morálteológus szerint azt is érdemes kiemelni, hogy a jó házasság (és ez különösen a férfiakra igaz, ők nem túl jól állnak ezen a téren) felhatalmaz még nagyobb dolgokra. A mai férfiak eltolódtak a „fészekrakó” típus irányába, pedig ha a házasságodban szeretve vagy, mint férfi, nem szabad megelégedned azzal, hogy saját házad táját csinosítod, akkor nagyban is merni kell felelősséget vállalni, például a közvetlen környezetemben élőkért.

Élj HD minőségben!

Az ember a Szentháromság képére lett teremtve, ha pedig kommunióban akarunk élni, ahhoz elengedhetetlen a kommunikáció! Ez nem fakultatív feladat, ha közösségben akarunk élni, a kommunikáció kötelező – hívja fel rá a figyelmet a szakember, aki viccesen hozzáteszi, hogy ez szükséges ahhoz, hogy HD minőségben éljük az életünket, azaz ne hiányozzon belőle sem a harmónia, sem a dinamika. De mi is szükséges a jó kommunikációhoz?

A jó házastársi kommunikáció minden közlésének mélyén ott az üzenet: Szeretlek!

Nagyon nem mindegy, hogyan kommunikálunk a másikkal, hiszen minden közlésünknek van egy tárgyszerű, információtartalmú része (el kell vinni a csekket a postára) és egy másik, érzelmekhez, a kettőnk kapcsolatához kötődő síkja. Ha az érzelmi sík nincs rendben a két fél között, először ennek rendezésén kell dolgozni, ellenkező esetben az üzenet nem fog eljkutni a címzetthez. A jó házastársi kommunikáció minden interakciójának mélyén ott az üzenet: Szeretlek!

A kapcsolat olyan, mint egy bankszámla

„A kapcsolatba állandóan befizetünk, de destruktív kommunikációval nagyon sokat vehetünk ki belőle!” Ez azt jelenti, hogy egy bankszámlához hasonlóan ügyelnünk kell arra, hogy mindig pozitívban legyen a mérleg. A befizetés minden konstruktív kommunikációval nő, ám a probléma ott van, hogy a kivétel, azaz a destruktív, romboló kommunikáció nagyobb szorzóval terheli meg a számlánkat, ami így észrevétlenül is kiürülhet, ami igen komoly probléma. Egy másik hasonlattal élve a kapcsolat olyan, mint a spájz: ha nem töltjük fel időnként, hogyan szeretnénk kivenni belőle a finom ételeket?

Kommunikáljuk a szerelmünket!

Ezért aztán nem csak arról kell beszélni házastársunkkal, hogy ma ki fizeti be a csekkeket! Nagyon fontos, hogy a szerelmünket is kommunikáljuk egymással. S hogy mit is jelent ez valójában? Egyáltalán mi is az a szerelem? A mai világban ezt helytelenül csupán az érzelmekre vonatkoztatják. Pedig az igazi szerelem három fő összetevője az erósz (testi szerelem), a philia (intelligens, baráti szeretet) és az agapé (isteni szeretet), amelyek egymásba ágyazva működnek, ezért csupán annak érdemes házasságot kötnie, aki mindhárom módon szereti partnerét.

Napi 8 ölelés már javítja az immunrendszer működését!

Az erósz ápolásának legfontosabb módja, hogy töltsünk elegendő mennyiségű közös időt kettesben. A rendszeresség is nagyon lényeges ebből a szempontból, valamint az, hogy a kettőnk közötti gyöngédséget állandóan kifejezzük a másik felé, ápljuk a gyöngédség légkörét. Ez történhet verbális, illetve fizikális módon, azaz gesztusokkal (puszi) és azzal, ha dicsérjük a másikat, esetleg szerelmet vallunk neki. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ez nem csak érzelmi, fizikai szempontból is jó, egyes kutatások szerint már napi 8 ölelés is javítja az immunrendszer működését!

Folytatjuk…

Házi feladat: Írjunk listát egymásnak arról, hogy a gyöngédség mely gesztusaira vágyunk a másiktól, majd cseréljük ki egymással a papírjainkat. Ne siessük el a lista összeállítását, mert lehet, hogy hosszú lesz, de legalább legközelebb lesz miből válogatnia a másiknak. S ami nagyon fontos: ne szégyelljük, mindezt, hisz a párunk nem gondolatolvasó!