Jobban kellene figyelni a gyermekkori traumákra

Bár sokat javult a helyzet, még mindig viszonylag kevés szó esik a gyermekkori traumák hosszú távú hatásairól. Ez a helyzet az Egyesült Királyságban is, ahol nagyon nehezen zajlik a kérdésről a társadalmi diskurzus, pedig a traumák tartós hatással vannak a mentális egészségre és jólétre - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekkor
2018. március 21. csalad.hu

Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy azokat a gyermekeket, akik nehéz és bonyolult körülmények között nőnek fel – gyász, előítéletek, családon belüli erőszak, drog, alkoholproblémák, vagy szexuális visszaélés bolygatták meg az életüket – fokozottabban veszélyeztetik a mentális problémák, az öngyilkosság és más okokból is könnyebben meghalhatnak fiatalon.

Mégis pontosan ezek a gyermekek a leggyakrabban nem kapják meg azt a támogatást, amit megérdemelnének. Azok, akik velük foglalkoznak, gyakran csak kihívó és veszélyesnek tűnő viselkedésüket veszik észre, azokat a mélyebb motívumokat, melyek megmutatnák, hogy az ilyen viselkedés csak normális reakció arra, amin keresztül kellett menniük, nem. Ezért csak megbélyegzik és büntetik a gyermekeket, de nem segítenek rajtuk.

Az Adressing Adversity kiadványban 47, gyermekekkel foglalkozó vezető tudós és mentális egészség terén dolgozó szakember ezzel a témával kapcsolatos dolgozatait gyűjtötték össze.

A könyv bemutatja, hogyan tudnak a gyermekkorban szerzett nehéz tapasztalatok hatást gyakorolni az agy fejlődésére, valamint arra, ahogy a gyermekek a körülöttük lévő világot megértik és a körülöttük lévő emberekkel kommunikálnak.

A bejegyzés itt folytatódik.