Jön a baba? A fogaid bánhatják, és nem úgy, ahogy gondolod!

Ma Magyarországon kevéssé ismert, hogy a várandósság alatt nem elsősorban a fogszuvasodás jelent fokozott rizikót, hanem a sokkal alattomosabban támadó fogágybetegség, köznyelven a fogínysorvadás. Ezt a betegséget pedig a gyermekek is örökölhetik. A baj megelőzhető, ha tisztában vagyunk néhány fontos tudnivalóval.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Egy új családtag érkezését mindig tartalmas várakozás előzi meg, az áldott állapot időszaka alatt számos teendő foglalja le a leendő szülőket. A gyerekszoba berendezése, babaruhák, játékok vásárlása mellett természetesen időt kell szánni az olyan kötelezően elvégzendő orvosi vizsgálatokra is mint a fogászati szűrés.

Egy szép, magabiztos mosoly záloga: ép, szuvasodástól mentes, vagy esztétikusan helyreállított fogsor, és az egészséges, rózsaszín íny. Bár általában mindenki csillogóan fehér fogakat szeretne, nem szabad megfeledkeznünk fogínyünk egészségének fontosságáról sem. Azonban ennek megőrzéséhez sok dologra kell figyelmet fordítani, még az olyan mozgalmas időszakban is mint a gyermekvárás.

Nem oldódik ki kalcium a fogakból

A közhiedelemmel ellentétben terhesség alatt nem oldódik ki kalcium a fogakból és nem nő meg jelentősen a fogszuvasodás kialakulásának gyakorisága. Azonban valós és kevéssé ismert veszélyt jelent a terhességi ínygyulladás, amely az esetek legalább 30 százalékában előfordul a statisztikák szerint. A dentpoint.hu szakértője, Dr. Molnár Bálint egyetemi adjunktus, fogorvos, parodontológus szakorvos segítségével igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a témában.

A terhesség időszaka alatt olyan hormonális változások zajlanak (leegyszerűsítve: az ösztrogén-progeszteron termelődés egyensúlyának megváltozása), melyek hatással vannak az anya egész szervezetére, így a fogínyre is. Az ínyben a terhesség alatt megszaporodnak és kitágulnak a hajszálerek. Ez fokozott vérátáramláshoz vezet, mely a legkisebb baktérium okozta gyulladás esetén is jellegzetes tüneteket, ínyduzzanatot okozhat. Ennek ellenére a leendő kismamák csupán a fogszuvasodástól tartanak, a rájuk sokkal veszélyesebb fogágybetegségről legtöbbször nem is hallanak! Egészen addig, amíg már megtörténik a baj, és fájdalmas, vérző, duzzadt ínnyel kell felkeresni a fogorvost.

Valójában nem az íny sorvad el

A fogágybetegséget, orvosi nevén a parodontitist szokás fogínysorvadásnak is nevezni, ez a megnevezés azonban téves. Nem arról van szó ugyanis, hogy az emberek ínye sorvadna el, hanem arról, hogy az egyébként természetes módon a szájüregben található, sok milliárdnyi baktérium összetétele rossz irányba változik.

Felszaporodnak az úgynevezett agresszív parodontopatogén, azaz fogágybetegséget okozó fajok. A tünetek kialakulásához minden esetben szükséges egy olyan kiskapu az immunrendszerben, melyet a kórokozók megtalálnak. Ilyenkor lerakódik a fogakon lepedék, majd ezen fogkő nő, később pedig bejut az íny alá is a kórokozó.

A kezdeti tünet a fogmosáskor, vagy akár étkezés közben jelentkező ínyvérzés. Azonban néhány év leforgása alatt ezt az ínyben tasakképződés, és az ebben megbúvó baktériumok által okozott csontpusztulás is követheti, mely súlyos esetben a fogak meglazulásához, végül fogvesztéshez is vezethet. Ezt megelőzendő a leendő kismamák számára több szempontból is kiemelt fontosságú fogorvos, szükség esetén parodontológus szakorvos felkeresése a terhesség kezdeti szakaszában.

Időben kell felismerni a problémát

Ilyenkor a szakértő vizsgálat már képes felfedezni a betegség korai jeleit, és felhívni a figyelmet a legfontosabb teendőkre. Ráadásul a kezelés sem bonyolult és egy kismama  számára sem jelent akadályt. Az a lényeg, hogy a betegséget időben felismerjük: ezért is érdemes minél hamarabb elvégezni a kötelező állapotfelmérést, mivel a várandóság későbbi hónapjaiban már megterhelőbb kezelésekre járni.

A kezelés legtöbbször rendszeres, a terhesség alatt néhány alkalommal elvégzendő ultrahangos-, vagy kézi eszközökkel végzett ínytisztításból, fogkőleszedésből áll és a célja a kórokozó baktériumok számának jelentős csökkentése. Előrehaladottabb esetekben néha szükséges lehet a kialakult tasakokat, csontpusztulást, illetve ínyduzzanatot helyi érzéstelenítésben, kis műtéti beavatkozással gyógyítani, azonban erre legtöbbször már csak a terhességet követően kerül sor.

A megelőzésben sokat segít a dohányzás mellőzése, valamint naponta legalább két alkalommal végzett, alapos otthoni fog- és ínytisztítás. Ennek fontos eszköze a megfelelő fogkefe, és a fogak közötti területek lepedékmentességét biztosító eszközök, pl.  fogselyem és fogköztisztító kefe használata.

Koraszülést is okozhat

Az említett kezelésekkel és az egészségtudatos hozzáállással nem csupán saját ínyünk épségét őrizhetjük meg, hanem a magzatét is óvhatjuk. Kevéssé ismert tény ugyanis, hogy a terhességi fogágybetegség kórokozói bejutnak a véráramba, majd megbetegedéseket okozhatnak, azzal, hogy bejutnak a méhlepénybe és a magzati keringésbe. A statisztikák alapján nem csupán a  cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelik meg jelentősen – mintegy 30 százalékkal-, hanem 2-4-szeresére emelik a koraszülés és az alacsony súllyal történő születés előfordulásának gyakoriságát is.

Szintén ritkán említett tényező, hogy az újszülöttek nem csupán szüleik immunrendszeri hajlamát örökölhetik a fogágybetegségre, hanem nagy valószínűséggel a kórokozó baktériumokat is tőlük kapják meg. A kisbabák ugyanis baktériummentes szájüreggel születnek, majd a szájüregi baktériumflóra a környezet befolyásával alakul ki.  Ennek fontos része, amikor az anyával közös kanállal történik az étkezés vagy akár egy pohárból isznak. Ilyenkor az anya nem csupán génjeivel, hanem a szájüregi baktériumainak összetételével és mennyiségével is befolyásolhatja gyermek fogágyának jövőjét.

Ahogy a legtöbb egészségügyi kérdésnél, úgy itt is: egy kis tájékozódással és az időben elvégzett rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetjük a fogínyprobléma kialakulását. Ráadás, hogy nem csak magunkról gondoskodhatunk ezáltal, hanem a gyermekeink fogainak egészségéről is.