Jön a foga! – Mit tegyek?

Ha a kisbaba nyűgös, folyik a nyála, és semmivel sem elégedett, mindenki tudja, miről van szó: fogzásról! Az már kevésbé egyértelmű, mit is tehetünk, hogyan enyhíthetjük a tüneteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 02. bencze.aron

Ha a kisbaba nyűgös, folyik a nyála, és semmivel sem elégedett, mindenki tudja, miről van szó: fogzásról! Az már kevésbé egyértelmű, mit is tehetünk, hogyan enyhíthetjük a tüneteket.


A tejfogak és a maradó fogak már a magzati élet során ott várakoznak az ínyben, hogy egyszer kibújhassanak. A legtöbb szülő valamikor három hónapos kor táján észleli először, hogy elindult valami. A baba nyála egész nap patakokban csurog, akár többször is átöltöztethetnénk, és amit csak lehet, rögtön a szájába gyömöszöl, bár a keze még nem mindig elég ügyes ehhez. Ez a viselkedés hosszú hetekkel, akár két-három hónappal is megelőzheti az első fogak áttörését. A kicsik különbözőképpen fogadják mindezt. Van, aki ilyenkor is csak derűsen vigyorog a világba, és van, akit annyira kihoz a sodrából az érzékeny, érintésre is fájó ínye, hogy napokig szopni sem akar. Előfordulhat, hogy az ínyen először csak kis fehér vagy véres tartalmú hólyagocskát látunk, ezt tolja maga előtt a fogacska. Ez magától elmúlik, amint kint van a fog.

Csak harapni, rágni!
Ezt mondaná a kisbaba, ha már tudna beszélni! Ám csak annyit tapasztalunk, hogy különösen szívesen rágcsálja, marcangolja a rugalmas gumiból, műanyagból készített játékokat, az úgynevezett rágókákat. Ezeknek többnyire egyenetlen a felületük, jól tisztán tarthatók. A legtöbb kisbaba a nyeles, fogkefeszerű eszközökért rajong, és ezeket nyúzza fáradhatatlanul. Próbáljuk ki a folyadékkal töltött, behűthető rágókát is, ez még hűsíti is az ínyét.
Ha harapott seb keletkezett a melleden, itt olvashatsz a gyógymódokról.

Fotó: babaszoba.hu – Rátkai Éva