Kapcsolatot találtak a császármetszés és az elhízás között

A császármetszéssel világra jött gyerekeknél akár kétszer nagyobb lehet a kisgyermekkori elhízás kockázata, mint a hüvelyi úton születettek körében - tették közzé bostoni kutatók. A magyarázat feltehetőleg a bélflóra különbözőségében rejlik, ami befolyásolja a táplálék hasznosulását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 26. szabo.daniel

A császármetszéssel világra jött gyerekeknél akár kétszer nagyobb lehet a kisgyermekkori elhízás kockázata, mint a hüvelyi úton születettek körében – tették közzé bostoni kutatók. A magyarázat feltehetőleg a bélflóra különbözőségében rejlik, ami befolyásolja a táplálék hasznosulását.


Susanna Y Huh és munkatársai az Archives of Disease in Childhood szaklapban közzétett vizsgálatban 1225 anya-gyerek párt vizsgáltak, akik nyolc Massachusetts állambeli terhesambulanciára jártak 1999 és 2002 között.

Az anyák a terhesség 22. hete előtt léptek be a vizsgálatba. Gyermekük súlyát és hosszát születéskor, 6 hónapos korban, majd 3 éves korban is megmérték. Az utóbbi alkalommal a gyermek bőrredőinek vastagságát is több ponton megmérték, amely a testzsír mennyiségét tükrözi.

Az 1255 anyának körülbelül a negyedénél (284 fő) végeztek császármetszést. Ezeknek az anyáknak átlagosan nagyobb volt a testsúlyuk, mint a hüvelyi úton szülőknek, gyermekük nagyobb súllyal született, és rövidebb ideig szoptattak.