Kell-e félni az oltásoktól?

Érdemes-e a kötelezőkön túl egyéb védőoltásokkal is beoltatni a gyereket? Megterheli-e a gyerek immunrendszerét a sok oltás? Okozhatják-e az oltások, hogy egyre több az allergiás?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. április 27. origo.hu

Érdemes-e a kötelezőkön túl egyéb védőoltásokkal is beoltatni a gyereket? Megterheli-e a gyerek immunrendszerét a sok oltás? Okozhatják-e az oltások, hogy egyre több az allergiás?


Ma Magyarországon a kötelező védőoltásokkal, az utazásokhoz ajánlott oltásokkal, valamint az egyéb oltásokkal együtt összesen 26 féle védőoltás érhető el. Csecsemő- és kisgyermekkorban a kötelezőkön túl a szülőnek döntenie kell, hogy beadatja-e a gyereknek a Rotavírus elleni, a gennykeltő Pneumococcus baktérium elleni, az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis(vagy meningococcus) nevű baktérium elleni, a kullancsok okozta agyhártyagyulladást megelőző, valamint a bárányhimlő elleni oltást. Később, serdülőkorban a lányoknál felmerül a méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) elleni vakcina is.

Egyre többször hallatják azonban a hangjukat azok a szülők, akik költséges és felesleges dolognak tartják ezeket az oltásokat, sőt káros mellékhatásoktól félnek. Főleg az interneten terjed sok olyan félinformáció, amelyek sokakat elbizonytalanítanak a védőoltások tekintetében.

“Mindig az egyéni kockázat és az adott ország járványai alapján kell mérgelni a nem kötelező védőoltások kiválasztásánál” – mondja Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője. “Nekem négy kicsi gyermekem van. Beoltattam őket kullancsok ellen, mert ismert, hogy itthon kifejezetten sok a kullancs, és mi sokat kirándulunk. Megkapták továbbá a meningitis elleni oltást is. Serdülő lányoknál az időben, megfelelően beadott, a méhnyakrák kockázatát csökkentő HPV-vakcinának ugyancsak hosszútávú pozitív hatásai lehetnek” – teszi hozzá.

“A nem kötelező védőoltásokkal kapcsolatban elmondom a lehetőségeket: milyen betegség ellen védenek, milyen gyakoriságú az a betegség, amely ellen védenek, és hogy mely korosztály számára ajánlottak. Elmondom azt is, hogy milyen kellemetlenségekkel, mellékhatásokkal járhat az oltás. Próbálok tárgyilagos maradni, maximálisan ellátni a szülőt információval, és a döntést teljes mértékben rábízni” – mondja dr. Gaál Gabriella gyerekorvos, ürömi gyermekgyógyász.

“A praxisomban kétféle szülővel találkozom: vannak, akik még a kötelező védőoltásokat sem adatnák be a gyerekeiknek, míg a másik típus minden elérhető oltást szeretne, amellyel a gyermekét védeni lehet. Alapvetőn az élethelyzet alapján kell dönteni a nem kötelező védőoltásokról. Az én körzetemben például, ahol sok az erdő, a kertes ház, nagyobb az esély rá, hogy a gyermek kullanccsal találkozik. Fontos szempont az is, hogy mennyire él nagy társasági életet a család” – mondja a gyermekorvos.

A cikk itt folytatódik!