Készítse el saját fogkrémét!

Finomra őrölt dörzsanyagok és gyógynövények: ezek a saját készítésű fogkrém leglényegesebb elemei. Csak habzani nem fog, viszont minden eleme természetes.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 24. Gyarmati Orsolya

Finomra őrölt dörzsanyagok és gyógynövények: ezek a saját készítésű fogkrém leglényegesebb elemei. Csak habzani nem fog, viszont minden eleme természetes.


Ismert népi praktika szerint a fogakat nyugodtan lehet szódabikarbónával mosni. Ez így is van, de nagyon kell vigyázni, hogy a por elég finomra legyen őrölve, mert ha szemcsés, felkarcolhatja a fogzománcot, ami szintén komoly károkat okozhat. Szerencsére a szódabikarbóna viszonylag gyorsan feloldódik a szájban, így ez a probléma csak akkor állna fenn, ha közvetlenül a szódabikarbóna-porral dörzsölné a fogát.

„Az íriszgyökér és a nyílgyökér alkalmazása fogmosásra nagyon ajánlatos” – ajánl természetes összetevőket dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus . “Ezek flavonoid- és illóolaj-tartalmuk miatt általános gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatásúak, ami erősíti és ellenállóvá teszi a fogínyt a betegségekkel szemben. Szintén ezért alkalmazzák még fogkrémekbe a különböző gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, a zsályát, petrezselymet, mentát, orbáncfüvet. A régi fogkrémek fontos alapanyaga a dörzsanyag, ami a fogak mechanikus tisztítását végzi. Ez régen főként a megfelelő eljárással előállított, megfelelően finom szemcsés krétapor (CaCO₃) vagy a már említett szódabikarbóna, esetleg az őrölt gyógynövények, de méginkább gyökérporok voltak.”