Keszon kamrában gyógyul a szülés alatt oxigénhiányos állapotba került Peti

Peti 4 éves, életvidám óvodás kisfiú. Önállóan jár, pedig az orvosok azt jósolták, talán soha nem fog felkelni a babakocsiból. Peti ugyanis cerebral paresis betegségben szenved, amely miatt károsodnak mozgásért felelős idegpályái. Szülei igyekezetének, a gyógytornászoknak és a hiperbár oxigénterápiának köszönhetően azonban ma már egyedül megy fel a lépcsőn és még biciklizni is tud.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 18. Paulik András

Peti 4 éves, életvidám óvodás kisfiú. Önállóan jár, pedig az orvosok azt jósolták, talán soha nem fog felkelni a babakocsiból. Peti ugyanis cerebral paresis betegségben szenved, amely miatt károsodnak mozgásért felelős idegpályái. Szülei igyekezetének, a gyógytornászoknak és a hiperbár oxigénterápiának köszönhetően azonban ma már egyedül megy fel a lépcsőn és még biciklizni is tud.


A szülők gyanakvása, hogy nincs minden rendben, a kisfiú 15 hónapos korában kezdődött, amikor Peti még mindig csak kapaszkodva járt. Számos vizsgálat után kiderült, hogy Peti CP nevű betegségben szenved, amelynek lényege, hogy, a várandósság vagy a születés alattit oxigénhiányos állapot miatt károsodtak a mozgásért felelős idegpályák.

Mindennek már lassan 3 éve, Peti anyukája azonban jól emlékszik még a kezdeti kétségbeesésre: „A kilátások nem voltak túl bíztatóak, az orvosok azt mondták, Peti talán soha nem lesz képes önállóan menni, speciális babakocsira, majd tolószékre lesz szüksége. A cerebral paresis nem egy mindennapi betegség, nem tudtuk, hova forduljunk, milyen gyógymódot válasszunk Peti állapotának javítása érdekében. Rengeteg vizsgálat, vélemény és internetes kutakodás után végül a speciális gyógytorna és a hiperbár oxigénterápia párhuzamos alkalmazását választottuk” – meséli Barbara.

A hiperbár oxigénterápia sok egyéb betegség kezelése mellett az oxigénhiányos gyerekek állapotán is sokat javíthat. A kezelés lényege, hogy egy speciális kamrában a páciensek magas nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be, amely akár 20-szorosára is megemelheti a szervezet oxigénszintjét, és a sérült sejtek regenerálódása felgyorsul.

 „A hiperbár oxigénterápiás kezeléseket egy ismerősünk ajánlására kezdtük el. Már néhány alkalom után észrevettük, hogy Peti mozgása megváltozott, a 20. kezelés után pedig mintha kiszabadult volna testéből. A párhuzamosan folytatott HBO és manuálterápia hatására elkezdett kidolgozni magának egy új, az egészséges állapothoz jobban közelítő járásmódot” – meséli lelkesen Peti anyukája.

„Szerencsére nagyon hamar otthon érezte magát a keszonkamrában, amit csak repcsinek hívott, a gyógyító oxigént pedig Varázslevegőnek nevezte el. Mi pedig feszülten lestük a három éves gyereknél, mikor tud önállóan, stabilan törökülésbe ülni és az is csodaszámba ment, amikor 4 évesen elkezdte mindkét lábát lóbálni a vonaton, vagy mikor egyedül leguggolt és felállt”- taglalja Barbara.

Most, a 100. alkalom után Peti egyedül képes menni, és ha odafigyel, gyönyörű, egyenes járással közlekedik. Kapaszkodás nélkül, önállóan fel tud menni a lépcsőn, páros lábbal leugrik egy sámliról, és már biciklizik is.

„Tudom, hogy ez másoknak nem nagy szám, de Petinél hatalmas előrelépés. Persze tudjuk, hogy utunknak még nincs vége, hiszen bár a hiperbár oxigénterápiás kezelést befejeztük, gyógytornára továbbra is járunk, hogy a lehető legmagasabb szintre eljussunk vele” – mondja az anyuka.

„Peti 100 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelésével elértük, amit szerettünk volna: a maximális izomlazaságot” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A probléma ugyanis az volt, hogy az oxigénhiányos állapot miatt izmai merevek voltak, így csak csámpásan tudott menni, sokszor megbotlott, elesett. A gyógytorna és a hiperbár oxigénterápia hatására azonban megszűnt az izommerevség, így már szabadon tudja mozgatni testrészeit bármilyen irányban. A két gyógymód párhuzamos alkalmazása érte el a kívánt eredményt, hiszen a hiperbár oxigénterápia hatására vált képessé úgy mozogni, ahogy a torna kívánta. Ugyanakkor gyógytorna nélkül a hiperbár nem lett volna elegendő, hiszen az agya rosszul mozgatta volna a lazább izmokat, így mozgása szétesett volna” – magyarázza a doktornő.

„Mindazonáltal, Petinek az évek alatt rosszul rögződött a mozgása, ezért a gyógytorna továbbra is szükséges, hogy a helyes járás váljon automatikussá. Már most nagyon szépen tud menni, ha odafigyel, de ha elfárad vagy siet, könnyebb neki a berögzött, rossz járásmódot alkalmazni. Peti teljes gyógyulása tehát mostantól a gyerek szorgalmán illetve a gyógytornászon múlik.”

Az édesanya bízik benne, hogy Peti példája reményt ad más, oxigénhiányos gyerekkel rendelkező szülőnek is. „Soha nem szabad feladni, kutatni kell a lehetőségeket. A család, a gyógytornász és a Hiperbár Centrum alkalmazottjai is hittek abban, hogy sikerülni fog, Peti úgy fog járni, mint egy egészséges gyerek. 4 éves korára ez az álom végre valóra vált.”


A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu