Két gyermek és napi 10-12 óra munka mellett lett maratoni bajnok

Vasárnap a megszokottnál is nagyobb volt a tömeg a Városligetben, ahol mintegy 19200 vállalkozó szellemű, jórészt amatőr futó nevezett a 27. Budapest SPAR Mararatonra. Természetesen nem mindenki teljesített 42 kilométert, az iskolások, a kismamák például rövid távokon mérhették össze erejüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 07. bencze.aron

Vasárnap a megszokottnál is nagyobb volt a tömeg a Városligetben, ahol mintegy 19200 vállalkozó szellemű, jórészt amatőr futó nevezett a 27. Budapest SPAR Mararatonra. Természetesen nem mindenki teljesített 42 kilométert, az iskolások, a kismamák például rövid távokon mérhették össze erejüket.


A magyar sportolók mellett 60 ország több mint 2500 futója színesítette a mezőnyt, amely az elmúlt évekhez képest kifejezetten szerencsésnek vallhatta magát, ugyanis szélcsendes, száraz időben, 17 fokban rajtolhattak az indulók.

A maratoni távon egy hatalmas visszatérésnek tapsolhatott a közönség, a női győztes Merényi Tímea élete első maratonját futotta, mégis aranyéremmel gazdagodott. Mint megtudtuk, fiatal korában atletizált, azonban 17 év szünet következett, és mindössze egy évvel ezelőtt kezdett el saját örömére edzegetni. Tímea két gyerek, napi 10-12 óra munka mellett készült fel a maratonra, ahol imponáló magabiztossággal 2:49:30-as idővel ért célba.

Csirke József a Varga Katalin Gimnázium kollégistáival érkezett a versenyre. A szolnoki pedagógus 13 éve szervezi a Tisza parti város iskolásainak futóéletét. Eredetileg hosszútávú versenyre specializálódtak, azonban felkészülés rövidsége miatt ezúttal 3,5 kilométeren álltak rajthoz. „Minden héten egy közös edzés tartunk, a hétvégén pedig egyénileg készülnek fel a diákok” – mondta Csirke József, aki ezúttal hét diákkal nevezett a megmérettetésre.

Hasonlóan komoly hagyománya van a Budaőrsi Herman Ottó Általános iskolában is a futásnak. Tóth Szabolcs testnevelőtanár legalábbis minden megtesz a siker érdekében. „Ezúttal szülőkkel együtt hatvanan neveztünk a versenyre, de tavasszal volt már nagyobb létszámunk is” – fogalmazott a célban Szabolcs, aki szerint egy tesi ötössel könnyebb motiválni a diákokat. Ez azonban még belefér, főleg, hogy az érdemjegy a mozgás érdekében kerül kiosztásra. Az eredményekről nemcsak a suli weblapján, de még az iskolatévében is beszámolnak évről évre.

Makoviniyiné Truppel Mariann férjével és két gyermekével nevezett a versenyre, sőt lánya osztálytársnője is elkísérte őket. A tánctanár szülők eredetileg kötött lépésekhez vannak szokva, azonban Mariann elmondása szerint hamar megszerették ezt a sportágat. Hozzátette: egy barátnője mesélt a BSI versenyeiről, és már rengeteg anyukát sikerült befűzni. „Mi idén csatlakoztunk, de már most nagyon lelkesek vagyunk” – fogalmazott a kétgyermekes anyuka, aki 10 éves Luca lányával tette meg a távot, míg férje kisfiúkat, Marcellt kísérte.

Fülöp Krisztina azonban csak magára számíthatott, miután férje a maratoni távon állt rajthoz. A fiatal anyukát azonban nem zavarta a kihívás, három gyermekével vágott neki a családi futásnak. A helyzet nehézségét az adta, hogy a nyolchetes csecsemő a gyerekkocsiban utazott, a másik kettő pedig az oldalára csimpaszkodva utazott. „Nagyon várták a kicsik a versenyt, a legjobban a rajtszámért voltak oda” – mesélt az élményekről Krisztina, kiemelve: a másik szenzáció az ajándékcsomag átjutatása volt. Krisztina korábban futott már maratont, a szülés miatt azonban edzeni sem volt módja, inkább csak otthon tornázgatott, de mint mondta, jövőre szeretnének visszatérni és újabb élményekkel gazdagodni.