Két nőből és egy férfiból hoztak létre embriót

Két nő és egy férfi génjeiből hoztak létre embriót Oregon állambeli tudósok egy újfajta vitatott technológia alkalmazásával, amely egy nap arra lehet alkalmas, hogy ritka, gyógyíthatatlan betegségektől védje meg a gyerekeket - számol be az esetről a Fox News.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 25. czefernek.lena

Két nő és egy férfi génjeiből hoztak létre embriót Oregon állambeli tudósok egy újfajta vitatott technológia alkalmazásával, amely egy nap arra lehet alkalmas, hogy ritka, gyógyíthatatlan betegségektől védje meg a gyerekeket – számol be az esetről a Fox News.


Az Oregon Health and Science University kutatói elmondták, az embriót nem gyerek létrehozására használták, és még az sem biztos, hogy fogják és ha igen mikor alkalmazni az eljárást. Ugyanakkor a módszer már sok etikai vitát váltott ki, amikor korábban brit kutatók kísérleteztek vele.

A britek 2008-ban hozták nyilvánosságra, hogy valamikor elképzelhető lesz, hogy egy gyermeknek három szülője legyen. Ez azonban túlzás – állítják a szakemberek, hiszen a második nő génállományának mindössze 1 százalékát használják fel az embrió létrehozásához. Az eljárás lényege csupán az, hogy a hibás géneket, amelyek szabotálják a sejtek normális működését, helyettesítsék a másik alany normális génjeivel.

A technológia biztonságával kapcsolatban is kérdések merülnek fel. Nemrég a brit bioetikai csoport arra jutott, hogy a technika etikailag elfogadott lehet, hogyha bizonyítottan biztonságos.