Kettő helyett?

Vajon a fogyókúra-őrület következménye csupán, hogy féltik a hízástól a kismamákat? Vagy igaz a régi tévhit, hogy most kettő helyett kell enned?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 31. czefernek.lena

Vajon a fogyókúra-őrület következménye csupán, hogy féltik a hízástól a kismamákat? Vagy igaz a régi tévhit, hogy most kettő helyett kell enned?


Ha őskori életkörülményeink alapján mérlegelünk, világos, mit kell tennie annak, aki babát vár: enni, enni és enni, amíg van mit. Mert aztán jönnek az ínséges idők, amikor a zsírtartalék lesz a túlélés záloga. A fejlett országokra jellemző folyamatos tápláléktúlkínálatban viszont jól teszed, ha túllépsz az ősi reflexen, már csak azért is, mert így szinte észrevétlenül nagyon sok veszélyes, az egészséget hosszú távon aláásó ételt fogyaszthatsz. Jelenleg úgy tartják, hogy a másállapot legfeljebb napi 300 kalória többletet igényel, azt is csak a terhesség második harmadától, és természetesen csak azoknál, akik nem esznek eleve a kelleténél sokkal többet. Nyilvánvaló, hogy az, aki például napi rendszerességgel evett édességet, süteményeket, annak inkább csökkentenie kell az adagját, mint további 300 kalóriával növelni.

Mennyit hízhatok?

Először is számold ki a terhesség előtti BMI-det (testtömegindex) egy internetes kalkulátor segítségével. Aki ikreket vár, annál nagyobb a normálisnak tekintett hízás mértéke. Indulj ki nagyjából ezekből az adatokból, de ne feledd: a kismamák több mint fele az itt láthatónál kevesebbet vagy többet hízik, tehát az egyéni eltérések nagyon lehetnek. Kétséges esetben kérj tanácsot dietetikustól!

18,5 alatt: 14-20 kiló hízás
18,5-24,9: 12,5-17,5 kiló hízás
25-29,9: 7,5-12,5 kiló hízás
30 felett: 5,5-10 kiló hízás