Kettős teher?

Az ikerterhesség, majd az ikrek nevelése a megszokottnál több feladatot ró a kismamákra. De valóban „dupla teher” két gyermeket hordani a szívünk alatt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 20. czefernek.lena

Az ikerterhesség, majd az ikrek nevelése a megszokottnál több feladatot ró a kismamákra. De valóban „dupla teher” két gyermeket hordani a szívünk alatt?


Az ikerterhességek többsége szerencsére problémamentesen zajlik, ám az ikerlét nem csupán a babák, de az anyuka számára is hordoz magában kockázati tényezőket. Ezért azoknak a kismamáknak, akinél kiderül, hogy két vagy annál több gyermeket hordanak a szívük alatt, fokozottabb ellenőrzésekre kell számítaniuk a terhesség alatt. Sorozatunkban összegyűjtöttük az ikrek kihordásához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

1. Minden, ami az ikrekre általában vonatkozik, az hatványozottan áll a hármas, esetleg többes ikrekre.

2. Az ikerterhesség esélyét rengeteg tényező befolyásolja, de ezek között leginkább meghatározó az etnikai örökség, valamint a családi előtörténet. Ezért feltétlenül szóljál orvosodnak, ha vannak ikrek a családban.

3. Ikrek jóval gyakrabban fogannak, mint ahány ikerpár végül megszületik. Ennek oka lehet, hogy az egyik magzat nem fejlődik ki, vagy még a terhesség felfedezése előtt felszívódik.

4. A tényleges ikerszülések az összes terhesség 3 százalékát teszik ki, de a meddőségi kezelések miatt egyre nő gyakoriságuk. Spontán hármas ikrekre az esély egy a hétezerhez, a többes ikerterhesség pedig még ennél is ritkább.

5. A világ összes ikerpárjának harmada egypetéjű. Ők mindig azonos neműek, hiszen génállományuk azonos, mert egy megfogant petesejtből fejlődnek ki. A kétpetéjű ikrek ezzel szemben két, külön megtermékenyített petesejtből születnek. Lehetnek azonos vagy különböző neműek is.

6. Az egypetéjű ikrek születésének esélye az anya 35 éves kora fölött növekedni kezd. A kétpetéjű ikrekre ezzel szemben 35 éves kor alatt van nagyobb esély.

7. Olyan is létezik, hogy valaki egyszerre hord kétpetéjű és egypetéjű ikreket a szíve alatt: ilyenkor a kétpetéjű testvérpár egyike egypetéjű ikrekké fejlődik, s ott a három ikerbaba.

8. Legkönnyebben úgy állapítható meg, kétpetéjű ikreket várunk-e: ha az orvos meg tudja mondani a neműket. Ha egy kisfiút és egy kislányt várunk, akkor bizonyosak lehetünk az eredményben. Ha viszont azonos neműek a babák, akkor más árulkodó jelek is lehetnek az ultrahangon.

9. Ha a babák magzatburkai és méhlepényei nagyon korán kettéválnak és egyneműek a csöppségek, szinte lehetetlen megjósolni, milyen relációban vannak egymással. Viszont ha a 3. és 8. napon válnak ketté, akkor csak a méhlepényük lesz közös. Ilyenkor jó esély van az egypetéjűségre. Az összes ikrek egy százalékánál a 8.-13. nap során történik meg a kettéválás, ilyenkor a két baba biztosan egypetéjű, hiszen mindenen „osztoznak”.

10. A 13. nap után már nem tökéletes az ikrek szétválása. Ilyenkor fordul elő, hogy számi ikerpár születik, akik a testük valamely pontján össze vannak nőve.

Mivel a különböző ikerterhességek más-más kockázati tényezőt hordoznak magukban, fontos a annak megállapítása, milyen az ikrek egymáshoz való viszonya. A következő részben az ikerterhes anyukákra váró vizsgálatokkal foglalkozunk.