Kevésbé lesz depressziós a gyerek, ha sportol

A csapatsport nemcsak a gyerekek testi egészségét és társas kapcsolatait fejleszti, de mentális egészségüket is javítja, és megóvhatja őket a depressziótól – állítja egy friss amerikai kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2019. április 09. Dívány

Számos előnye lehet annak, ha gyermekeink kisiskoláskoruktól fogva tanulnak focizni, kosárlabdázni vagy éppen jégkorongozni. Egy, a Washingtoni Egyetem kutatócsapata által nemrégiben publikált – és a Study Finds hasábjain szemlézett – kutatás szerint a depressziós tünetek kialakulásának is gátat vethet a rendszeres csapatsport.

Kell egy csapat(sport)

A kutatások szerint a felnőttkori depresszió szó szerint zsugorítja az agyunkat: a hippokampusz térfogata ugyanis csökken a stressz hatására. Agyunk ezen területe az emlékezet működésében és a stresszre adott válaszreakcióban is fontos szerepet játszik. Jelen tanulmány szerzői szerint a gyerekkori csapatsport segíthet a folyamat megelőzésében. A tudósok egy több mint négyezer, 9 és 11 év közötti gyermek sportolási szokásairól és depresszióra való hajlamáról készült felmérés adatait elemezték, amit összevetettek a részt vevő gyerekek agyáról készült MRI-vizsgálatokkal.

A cikk itt folytatódik.