Kéz-láb-száj-betegség gyerekeknél

A kéz-láb-száj-betegség a Coxsackie A16-vírus által okozott fertőzés. Lappangási ideje négy-nyolc nap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. október 12. Babaszoba

A kéz-láb-száj-betegség a Coxsackie A16-vírus által okozott fertőzés. Lappangási ideje négy-nyolc nap.


A száj és az ajkak elülső részén, a tenyéren és a talpon 5 milliméterig terjedő nagyságú sárgásfehér, vörös udvarú, nem viszkető hólyagocskák képződnek. A hólyagok tartalma fertőző, fekálisan-orálisan terjed (tüsszentéssel, köhögéssel, tárgyakon).

Különösen 10 éves kor alatti gyerekeknél gyakori. Bölcsődében, óvodában, iskolában könnyen terjed, a közös játékhasználat is kedvez neki. Jellemzően a nyári és az őszi időszakban.

Ha a száj erősen érintett, a gyereknek nyelési nehézségei lehetnek. A láz enyhe. Nyolc-tizenhat nap elteltével a betegségnek vége.

A herpanginához hasonló megbetegedés. A hólyagok hasonlítanak a bárányhimlős hólyagokhoz. De előfordul, hogy nem minden testterületen alakul a kiütés hólyagokká.
Ha a gyerek a nyelési nehézségek miatt nem tud inni, az orvos infúzióval segíthet megakadályozni, hogy a beteg kiszáradjon.

Kerülje a gyermek az erősen fűszeres vagy savanyú ételeket. Használjatok naponta többször gyógyszertárban kapható, rózsaolaj tartalmú szájzselét. Itass a kis beteggel kanalanként meleg teát, és öblögesse a száját zsályateával.

A Kéz-láb-száj-betegség leggyakoribb tünete

Sárgásfehér hólyagocskák a szájban, a tenyéren és a talpon. A láz a kiütés előtt jelentkezhet. Kísérheti étvágytalanság, hasfájás, fejfájás is. Nyirokcsomó duzzanat is jelentkezhet.

via