Kezdő ételek enni tanuló babáknak

Amikor már felfedezte, hogy van keze, ráadásul elkezdődött a hozzátáplálás, sőt, már ügyesen ülni is tud, akkor jön a nagy kérdés: vajon min gyakorolhatja az evés tudományát anélkül, hogy ostromövezetté változtatná a lakást?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 08. szabo.daniel

Amikor már felfedezte, hogy van keze, ráadásul elkezdődött a hozzátáplálás, sőt, már ügyesen ülni is tud, akkor jön a nagy kérdés: vajon min gyakorolhatja az evés tudományát anélkül, hogy ostromövezetté változtatná a lakást?


Ahhoz, hogy megtanuljon enni, fontos, hogy megmutassuk neki az evés tárgyát, az ételt. Ehhez kapcsolódóan, ill. praktikus okokból kifolyólag (minél kisebb, annál kevésbé bánik jól az étkészlettel), eleinte hagyjuk, hogy a kezével egyen. Túrjon bele a főzelékbe, nyúljon bele a levesbe, fogja meg az almát, érezze a dolgok állagát, ez hatalmas segítség neki az evőeszközökkel bánásnál.

Kanállal ügyeskedik
Aztán jöhet az evőeszköz, amivel mindent meg lehet enni még a későbbiekben is: a kanál. Minden kismama elengedhetetlen háztartási gépe valamilyen pürésítő, aprító vagy reszelő berendezés (de legalábbis egy klasszikus, négyoldalú reszelő).

Készítsünk püréket! Ne fukarkodjunk a színekkel, pürésítsünk neki zöldet, sárgát, fehéret, pirosat, hogy élmény legyen az étkezés azáltal, hogy vonzó a látvány.

A másik ideális megoldás a kása, ami mindenből készülhet. Ne féljünk a tejbegríz mintájára olyan kásák létrehozásától, amiknek az alapja búzadara helyett zabdara, kukoricadara, egyebek. Nagyon finom és tartalmas kása készíthető fele-fele arányban grízből és zabpehelyből. Ez, ha kicsit hűl, megköt annyira, hogy ne csússzon le a kanálról, de azért rágni se kelljen még annyira. A zab úgyis a hozzátáplálási listák kezdő befutója.

Villával bököd
Amikor már villát ragad, áttérhetünk a teljesen szilárd dolgokra. Arra kell csak figyelnünk, hogy ne legyen túl nagy a falat, és hogy ne guruljon el a böködésben.

Villával nagyon jól elcsíphető, tányéron üldözést mellőző fogás az, ami kicsit „tapad”, ilyenek a sajtok, a virsli, a gyümölcsfalatok.  Csináljunk nyugodtan „katonát” is a gyereknek kenyérkockából és rajta egy kis vajjal rögzített akármiből (pl. husi a levesből), minél „extrább”, annál nagyobb élmény lesz a levadászása.

Késsel próbálkozik
A kenés művelete a második életév utánig várat magára, és rengeteg gyakorlást igényel. Ha kenni tanítjuk, vegyük a kezünkbe a kezét, álljunk mögé, úgy mutassuk. Ha csak minket néz, és még tükröznie is kell a mozdulatokat, nem fog menni neki. Figyeljünk arra, hogy jól megmarkolható dolgot kenjen, ami nem foszlik, pl. egy jó halmazállapotú kifli, vagy lehet akár keksz, amire lekvárt ken. Kezdjük a puhább dolgokat kenni, mint lekvár, májkrém, vajkrém, margarin, csak amikor már tud egy-két trükköt, akkor vágjunk bele a hűtőhideg dolgok kenésébe.