Ki a jobb szülő?

Mindenki másképp csinálja, de még milyen másképp! A családon kívüli és belüli problémák másképp csapódnak le egy nőn (vagy a férfi feminin oldalán) és egy férfin (vagy a nő maszkulin oldalán). Az eredmény minden esetben… tipikus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 23. szabo.daniel

Mindenki másképp csinálja, de még milyen másképp! A családon kívüli és belüli problémák másképp csapódnak le egy nőn (vagy a férfi feminin oldalán) és egy férfin (vagy a nő maszkulin oldalán). Az eredmény minden esetben… tipikus.


I. rész.

II. rész – Apa ezzel szemben…
Apa ezzel szemben hasonló szituációban először is meglátná a problémát (játék a földön, gyerek ordít), ezzel egy időben elfelejtené az ebédet, és máris elindulna felénk. Kezünkbe nyomja a játékot, és arra gondol, milyen jó, pont kész a gép, kiteríti a ruhát. Lekapcsolja a gépet, kinyitja, keresi a kosarat, visszajön hozzánk, elviszi a kosarat, kipakolja a ruhát, majd a kozmás szagra kirohan a konyhába, szentségel és lekapja a tűzről az ebédet (opcionálisan megégeti magát), majd úgy dönt, hogy ennek semmi értelme, mindent félbehagy, elzár, letesz, és ölében velünk a gyerekszobába távozik, távol a háztartás problémáitól.

Minden érmének két oldala van persze. Egy másik helyzetben például, ahol egy elhúzódó esti fektetés után elhúzódik a másnapi ébredés, ill. az oviba menetel (márpedig az ovik kapuját zárják a legszigorúbb rend szerint!). Anya felébred, ráeszmél, hogy elaludt a család, kipattan az ágyból, „Felkelni, elkésünk!” – felkiáltással a konyhába rohan, teát főz, kakaót készít, megken három szelet kenyeret vajjal, bosszankodik egy sort, amiért nincs elmosogatva előző estéről, és hogy ezért most egy tányért sem talál, nem baj, van deszka. Visszaszalad a hálószobába, megint végigböködi a férjét és a gyereket, hogy keljenek fel, berohan a gyerekszobába, kihalász egy nadrágot, egy hozzá illő pólót, pulcsit, zoknit, kisgatyát. Odadobja az ágyra, hogy ő most elmegy lezuhanyozni, különben használhatatlan lesz, és apa öltöztesse fel mielőbb a gyereket, aztán nyomás enni egy falatot és indulás az oviba/ munkahelyre.

Ezzel szemben, ha hasonló szituációban apa ébred korábban, felkelti anyát, és ráállítja a gyerek ébresztésének menedzselésére, majd (szükség szerint) kiválasztja az első nadrágot, az első pólót, pulcsit, stb., felöltözik, és indulásra készen álltában még megnyugtatja anyát, hogy most inkább induljanak, a gyerek kap az oviban enni-inni, ők meg felnőttek, megoldják.

A férfiak meglátják a lényeget a szervezési teendők terén és a gyakorlatban jól priorizálnak, a nők nagyon hasznosak abban a tekintetben, hogy egyszerre tényleg száz dolgot is képesek csinálni hiba nélkül. Mindketten akkor vannak bajban, ha kibillentik őket a megszokottból, és a bevált, begyakorolt, a bogyószedés és mamutvadászat óta működő fungálásba valami belecsúszik: egy eldobott játék vagy egy lenyomott vekker.