Ki ne száradjon!

Talán nincs is rettegettebb, mint a hányással vagy a hasmenéssel járó megbetegedések. Gyermekeket és felnőtteket is egyaránt megvisel a rossz közérzet, vagy az öklendezés, hasmenés erőlködése. Leggyakrabban fertőzés eredetű, azon belül is vírusos (Rota, Adeno, Calici), ritkábban bakteriális fertőzés áll a kiváltó ok hátterében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2018. július 20. Bethesda Gyermekkórház Gyógyító magazin

Kezünkkel naponta több százszor arcunkhoz nyúlunk, amivel tudattalanul is hozzájárulunk a vírusok cseppfertőzéses terjedéséhez. A csecsemőknél Campylobacter, nagyobbaknál Salmonella bakteriális fertőzésben véres széklet előfordulhat. Ugyanakkor az emésztőrendszer nyálkahártya sérülése miatt a gyakori és hirtelen hányások, vagy a bő hasmenések is lehetnek véresen festenyzettek. Természetesen van, aki különösebb panasz nélkül átvészeli a betegséget, és akár hosszan csak terjeszti azt.

Fontos továbbá, hogy a kisdedek, ha idegen testet (LEGO darab, szottyi héj, pénzérme) lenyelnek, üdítőnek hitt tisztítószert vagy garázsban fagyállót kóstolnak, nagyobbak erőteljes koponyatraumától (biciklizik, fáról leesik, fociban összefejelnek), migréntől vagy napszúrástól is hányhatnak. Láz-, tudatzavar-, bőrbevérzés- és esetleges hányás tüneteivel járhat az agyhártyagyulladás.

A száj, a garat majd az emésztőrendszer további részeinek megfertőzése torok-, gyomor-és hasi fájdalmat okoznak. A hányással és hasmenéssel elsősorban folyadékot, de fontos ionokat is veszítünk. A bélflóra egyensúlya megborul. A fokozott bélmozgás, illetve gázképződés kellemetlen. Az általános állapot és közérzet fokozatos, folyamatos romlásához vezethetnek. A folyadékhiány a csökkent folyadékfogyasztásból és kifejezett veszteség miatt száraz lepedékes nyelv, ráncolható bőr képében, ritkább és kevesebb, koncentrált vizeletben mérhető.

A bölcsőde-, óvoda közösségeiben vagy a családban másnál is jelentkező vírusfertőzés panaszai, rosszullét jelei fertőzéses eredetre utalnak. Ilyenkor a hányást követően adott nagy mennyiségű folyadék, hirtelen itatás nem követendő példa. Nehéz megállni jóhiszemű bőséges itatást vagy akár etetést, de az otthoni gyógyítás csak a fokozatos folyadékpótlással érhető el.

Eszerint a legutolsó hányást követően, körülbelül húsz perc várakozás után lehetőleg hűvös, pár korty víztiszta (víz, elektrolit oldat) folyadékot adjunk. Siker esetén pár percenként ismételhető a kortyonkénti itatás. A folyadékpótlás az elsődleges. Elsőnek vízzel, majd különböző ionokat és cukrot tartalmazó oldattal próbálkozzunk, amit vény nélkül patikában, vagy akár háztartási boltban is kaphatunk. Ennek hiánya esetén cukros, késhegynyi sóval “ízesített” teát otthon is készíthetünk.

Egyénenként változó a kedvelt és bevált folyadék minősége (víz, tea, almalé), illetve a folyadékpótlás üteme. Volt, aki csak a hideg szénsavmentes kólát, vagy az alkoholmentes sört fogadta el. Azonban általános hiba a szénsavas üdítő itatása, a bélmozgást csökkentő gyógyszerek és zsíros, erősen fűszeres gyors ételek adása. Megbízható folyadék fogyasztást követően nincs szükség hosszas vagy szigorú  diétára, de jó néhány óra különbséggel kekszet, sós pálcikát kínálhatunk. Ezt követően ízlés és étvágy szerint, józan meggondolással és mértékkel, de gyakorlatilag bármit ehet. Laktóz érzékenység felléphet a laktáz enzim átmeneti hiánya miatt, ezért a laktóz tartalmú élelmiszer és tejtermékek fogyasztása haspuffadást, laza székletet okozhatnak. Elhúzódó hasi bizonytalan és kényelmetlen érzetet, de akár fájdalmat is okozó megborult bélbaktérium egyensúly miatt terápiás ideig probiotikumot adhatunk.

A fokozatos rehidrálás több órás sikertelensége, vagy gyermekünk folyamatos általános állapotromlása és riadóztató jelek (tudata zavart, 6- 10 órája nincs vizelete) esetén ügyeletet vagy háziorvost szükséges megkeresni, adott esetben mentőszolgálatot értesíteni.

A rendszeres, szappanos kézmosás, a toalett higiéniás használata, illetve a gyümölcs/ zöldségek mosása elengedhetetlen a megelőzésben. Europán kívüli utazás esetén a járványos megbetegedések megelőzésére javasolt oltásokat tervezetten, időben kapjuk meg. Kéz, étel (gyümölcs), eszköz fertőtlenítésre használható klórtablettás oldat (Neomagnol). Gyors megoldás a nedves törlőkendők használata.

A higiéniás körülmények, a tiszta ivóvíz, az oltások és az egészségügyi hálózat hiánya miatt a hányás, hasmenés okozta kiszáradás a gyermekek egyik vezető halálozási oka az elmaradt térségekben.

Természetesen nem várható el a szülőtől a fenti kórképek teljes ismerete, azonban a vírusos fertőzés könnyen valószínűsíthető, emiatt a tüneti kezelés kellő időben, ütemben és helyesen megkezdhető, amivel az otthoni ápolás sikere növelhető.

Szerző: dr. Koncz Levente, gyermekgyógyász