Kiderítették a tökéletes kapcsolat titkát

Mindannyian a szerelmet, a tökéletes társat keressük. Persze mindenkinek más az elképzelése az ideális párról, de mi a helyzet a kapcsolattal magával? Úgy tűnik, a való életben is jól működő, mondhatni „tökéletes" kapcsolatoknak bizony vannak olyan közös jellemzőik, amelyek kellemessé, érzelmessé, és gördülékennyé teszik azokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 17. szabo.daniel

Mindannyian a szerelmet, a tökéletes társat keressük. Persze mindenkinek más az elképzelése az ideális párról, de mi a helyzet a kapcsolattal magával? Úgy tűnik, a való életben is jól működő, mondhatni „tökéletes” kapcsolatoknak bizony vannak olyan közös jellemzőik, amelyek kellemessé, érzelmessé, és gördülékennyé teszik azokat.


Egy jó kapcsolathoz fontos, hogy tisztában legyünk a négy alappillérrel, és az ezekhez kapcsolódó elvárásainkat, elképzeléseinket egyértelműen kommunikáljuk a másik felé, illetve közösen alakítsuk ki a mindenkinek elfogadható szabályokat.

A négy alappillér:

Intimitás: a párom a lelki társam, a támaszom. Számíthatok rá, megoszthatom vele az érzéseimet, a gondolataimat. Egymás érzelmi igényeit ismerjük és kielégítjük.

Szexualitás: a szexuális életünk ritmusa, dinamikája olyan, ami mindkettőnknek megfelel; megélhetjük a vágyainkat, a gyönyört és önmagunkat adhatjuk az ágyban.

Közös célok: a kapcsolatban meg tudunk fogalmazni – és meg is fogalmazunk! – olyan közös ügyeket, amiket fontosnak tartunk, és amelyekért mindketten teszünk, dolgozunk. Ez lehet a gyerekvállalás, a közös lakás, egy világ körüli út vagy akár együtt megtanulni tangózni.

Pénz: bármilyen materialistának hangzik is, fontos, hogy ne legyenek mindennapos anyagi gondjaink, illetve ne éljük meg azt, hogy az egyik fél elkölti, amit a másik megkeres, valamint hogy az egyik fél bár kevesebbet hoz haza, ezt mégsem kompenzálja. Amikor a férfi fizetése kevesebb, mint a párjáé, az okozhat zavarokat a kapcsolati egyensúlyban. Ilyenkor jó tisztázni, hogy milyen tettekkel, feladatokkal tud a férfi egyensúlyba kerülni a kapcsolatot illetően.