Kikerülhetetlen, hogy kütyük között nőjön fel

Az apja még pénzérmékkel felszerelkezve, biciklivel járt telefonálni - ő pedig már biciklizés közben is telefonál. Akár tetszik, akár nem, gyermekeid elektronikus kütyük között nőnek fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 30. szabo.daniel

Az apja még pénzérmékkel felszerelkezve, biciklivel járt telefonálni – ő pedig már biciklizés közben is telefonál. Akár tetszik, akár nem, gyermekeid elektronikus kütyük között nőnek fel.


Tévé
Legyenek szabályok arra, hogy mikor és mit nézhet a gyerek. A legtöbb modern tévékészülék és/vagy műsorszolgáltató segítségével beállítható, hogy mely csatornákat és milyen idősávban nézheti gyermeked. Új tévé vásárlása esetén ennek is nézz utána, és érdeklődj a lehetőségekről a műsorszolgáltatódnál is. Amerikában már nagyon népszerűek és nálunk is elterjedőben vannak az úgynevezett interaktív tévék. Ezeken nemcsak az aktuális adást lehet nézni, hanem a korábbi műsorok is visszakereshetőek, hatalmas digitális archívumban lehet böngészni és vásárolni is.

Játékkonzol
Az amerikai filmekből jól ismert az a jelenet, ahogy a tévé képernyőjéhez csatlakoztatható egység távirányítójával lelkesen motorversenyeznek a gyerekek – hogy aztán egy jelenettel később az őket szigorúan ágyba parancsoló apukáik küzdjenek egymással ugyanolyan lelkesen. Persze nem csak efféle békés játékok játszhatóak rajta, hanem kifejezetten agresszív témájú lemezek is vásárolhatóak hozzá. Ha lehetséges, ilyet ne is tartsatok otthon, de arra mindenképpen ügyeljetek, hogy a gyerek ne játsszon vele.
A klasszikus játékkonzol modernebb verziója a mozgásokat lekövető változat, és abban jelent újdonságot elődjéhez képest, nem csak a képernyő elé görnyedve lehet vele játszani, hanem aktív mozgással is.