Kiolthatja az oltások hatását a mikróban készült popcorn?

Még mindig az oltások jelentik legfőbb védőbástyáinkat olyan komoly (gyerek) betegségekkel szemben, mint például a torokgyík, szamárköhögés vagy tetanusz. De lehet, hogy mindez veszendőben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 01. czefernek.lena

Még mindig az oltások jelentik legfőbb védőbástyáinkat olyan komoly (gyerek) betegségekkel szemben, mint például a torokgyík, szamárköhögés vagy tetanusz. De lehet, hogy mindez veszendőben?


Egy nemrég közölt tanulmány kimutatta, hogy a napjainkban minket érő gyakori kémiai hatások kikezdhetik a vakcinák mindnyájunkat védő hatását.

A Time magazinban is közölt kutatás szerint ugyanis számtalan olyan anyag van a környezetünkben, amely csökkentheti a gyerekek oltásokra adott reakcióját. Ezeket az  úgynevezett PFC-ket (polifluoroalkilokat vagy perfluor-karbonokat)  igen széles körben használják: megtalálhatóak többek között az edények teflon borításán, rovarirtó szerekben, a mikorohullámú sütőben készíthető popcorn zacskójában, de bizonyos élelmiszerek csomagolóanyagában, a gyorséttermek tárolódobozaiban, bútorokban, textilekben, huzatokban és folttaszító szövetekben is.

Ezekről az üvegházhatású gázokról eddig is tudták, hogy gyorsítják a globális felmelegedést, és kutatások szerint daganatokat, fejlődési rendellenességet okozhatnak. Az emberi magzatok már az anyaméhben is ki vannak téve a perfluorooktán szulfát (PFOS) és a perfluorooktanát (PFOA) veszélyének. Most azonban a kutatók azt találták, hogy a PFC-k gyengítik a torokgyík, szamárköhögés vagy tetanusz elleni oltásra adott válaszreakciókat gyermekeinknél.

A vizsgálatok eredményei ugyanis azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek a szervezete magasabb koncentrációt tartalmazott ezekből a mesterséges anyagokból, azok vérében kevesebb volt az oltások ellenanyagából. Néha annyira kevés, hogy az már a vakcina hatásosságát is megkérdőjelezi.

A kutatók azzal nyugtatnak minket, hogy ezeket a gyerekeket újra lehet oltani a kérdéses betegség ellen, hogy biztosak legyünk tökéletes védelmükben. Ám a kutatási eredmények erősen elgondolkodtatóak, ugyanis egy olyan jövő lehetőségét vetítik elénk, amikor az életünkben rendszeresen előforduló anyagok már általánosságban veszélyeztetik  gyermekeink immunrendszerét.