Kisdedkortól jön a kísérletezés

A fejlődés és a növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Ebben az életszakaszban a tápanyagigény az anyatejből biztosított (kivéve, ha az anyatejes táplálás akadályozott). Hat hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás időszaka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 07. szabo.daniel

A fejlődés és a növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Ebben az életszakaszban a tápanyagigény az anyatejből biztosított (kivéve, ha az anyatejes táplálás akadályozott). Hat hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás időszaka.


A kisdedkorba érve a fejlődés üteme lelassul. Az ételek passzív elfogadása helyett inkább a kísérletezés jellemző. Játszanak az ételekkel, felfedezik az ízeket, saját kezecskéjüket, szájukat. Az ízlésük hamar változik, egyik nap még elutasítják, majd megszeretik ugyanazt az ételt. A fogak növekedése ronthatja a gyermekek étvágyát, étkezési kedvét. Mindig érdemes elmondani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az egészséges táplálkozásra nevelést-szoktatást. Ebben a korszakban alakul ki a gyermekek alap íz preferenciájuk, ezért nagyon fontos, hogy ne szoktassuk őket hozzá a túl sós és édes ízekhez. A táplálkozási habitust az étkezés rendjét, az evőeszközök használatát mind-mind meg kell tanulniuk, ami természetesen időigényes folyamat. Legyünk türelmesek és ne erőltessünk semmit gyermekünkre!

Nézzük a tápanyagigényt számokban kifejezve!
·    Az általános napi energiaigényük 1100-1300 kcal, ami természetesen ettől eltérő is lehet egyéntől függően.

·    A fehérjeszükséglet az energiaigény 10-15%-át teszi ki. A megfelelő növekedéshez, vázizomzat fejlődéshez elengedhetetlen a kielégítő fehérjebevitel!

·    A zsírszükséglet a csecsemőkori 40-50%-hoz képest szintén csökken, 30-35%  az igény. Az arányokra is érdemes odafigyelni. Kb. 10-15% telített zsírsav, 12-14% egyszeresen telítetlen zsírsav (omega-9) és 6-8 % többszörösen telítetlen zsírsav (omega-3) arány ajánlott. Az omega-9 zsírsav leggazdagabb forrása az olíva olaj. Többszörösen telítetlen zsírok találhatóak a tengeri halak húsában, halolajakban. Érdemes minél hidegebb és tisztább vizekben élő halat választani! Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az idegrendszer fejlődéséhez, az agyi funkciókhoz!

·    A szénhidrátszükséglet 50-55%. Természetesen itt az összetett szénhidrát forrásokra (pl. keményítő) kell gondolnunk, és nem az egyszerű, hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerekre!

·    A folyadékigényt több tényező is befolyásolja, mint pl. a hőmérséklet, a mozgás. Napi 100-120 ml/ttkg az ajánlott bevitel. A gyermekeknél csakúgy, mint időseknél fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékbevitelre, hiszen könnyebben kiszáradnak, nem érzékelik a szomjúságot, elfelejtenek inni. Szoktassuk a gyerekeket a rendszeres folyadékfogyasztásra, de ne az édes italokkal és szörpökkel érjük el azt!

Hogyan épül fel az étrend?
Egy nap során törekedjünk arra, hogy mind az öt élelmiszer csoportból kerüljön az asztalra, de legalább 3 napon belül forduljon elő mind az öt. (gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tejtermék, húsok, tojás, olajok) Ismertessünk meg minél többféle alapanyagot, ízt és konzisztenciát! Fokozatosan szoktassuk a gyerekeket a rágásra.
Az adagot a gyermek étvágya határozza meg, de a szélsőségeket kerüljük!

Szakértőnk a témában:

Bihari Nóra
dietetikus, személyi edző
06 20 534 8632
biharinori [at] yahoo [dot] com

A folytatásban: Válogatás az élelmiszer-csoportokból