„Kislányom, mész vissza az időben?” – A mosható betétről / Intim higiénia öko-módra 3.

Csak használom, eldobom, és már meg is szabadultam a saját menstruációmtól. Valóban? A Föld nem éppen így van vele; az eldobható betét lebomlási ideje 500 év...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
menstruáció
2017. október 17. Hojdák Annamária

Az Intim higiénia öko-módra sorozat első két részében (itt és itt) az intimkehelyről volt szó, mint a tampon öko- és egészségi szempontból is optimális alternatívájáról. Most folytassuk az intimbetétekkel!

Kép: https://www.facebook.com/mbgagnes/

De hát mi baj az eldobható betéttel?

Sajnos nem „csak” az az 500 év lebomlási idő.

Az Ökoanyu blog joggal rója fel, hogy ezeken a termékeken nincs feltüntetve az anyagösszetétel – holott a nők nagyon érzékeny szerveivel érintkezik, sok esetben szinte folyamatosan. Angliában bevizsgálták az Always cég egyik betétjét, és rákkeltő anyagot, sztirolt találtak benne. (Magyarországon nem tudni ilyen irányú laborvizsgálatról.) Az eldobható betét allergiát okozhat, amellett, hogy anyaga kedvez a baktériumok szaporodásának, így a vissza-visszatérő gombás fertőzésekkel is összefüggésbe hozható a használatuk. Gondoljunk bele: mi jó sülhet ki abból, hogy a bőrünk folyamatosan vegyi anyagokkal és illatanyagokkal érintkezik?

És akkor azt még nem is fejtegettem, hogy mit jelent ökológiai lábnyom tekintetében az a 12-16 ezer betét, amit egy nő élete során elhasznál.

 

Na jó, de hát mosható…?

Én személy szerint két éve használok mosható betétet, de még csak egy típust, a Gagnest próbáltam. Összességében jobban szeretem, mint az eldobhatót, főleg azért, mert kényelmesebb viselet: sose ragad hozzám, finom anyagú, nem „műanyagos érzés”. Amitől sokan tartanak, hogy kellemetlen szagú lenne, az pont nem áll rá. A mosásával sincs gond: levetve beáztatom, szórok rá egy kis nátrium-perkarbonátot, ez körülbelül meg is oldja a folttalanítást. Kiöblítem, kiteszem száradni a mosásig, aztán mehet a gépbe. Meg szokott lepni, hogy sokak szerint nem higiénikus dolog; sokkal kevésbé koszos, mint például a nadrágunk, amiben leülünk a metrón…

Nem minden fehérneművel kompatibilis, de ezt könnyű kitapasztani, a legtöbbel működik. Vastagabb, mint az eldobható, de ezzel együtt sem feltűnő átlagos öltözékkel – ráadásul a készítő, Ági azt mondta, azóta változott is a termék, vékonyabb lett. Mindenki kiválaszthatja a dekort és a borítást is, kérhetünk vékonyabbakat, vastagabbakat igény szerint.

Kép: https://www.facebook.com/mbgagnes/

Bővebb információért Garamvölgyi Ágnest, a Gagnes betétek készítőjét kerestem meg.

Hojdák Annamária/Családháló: Hogyan kezdődött nálad? Előbb használtál mosható betétet, vagy varrtál?

Garamvölgyi Ágnes: Bevallom, előbb varrtam, mint használtam. Sokáig szoptattam, csak később tudtam kipróbálni a betéteket.

Garamvölgyi Ágnes

Harmadik gyermekem születése után mosható pelenkát használtunk, és a hordozás szépségeivel is ekkor ismerkedtem meg. Így jutottam el akkoriban a mamami.hu fórumra, ahol találkoztam „Pindi” tisztasági betéteivel. Ezeket és a pelenkákat továbbgondolva jött az ötlet, hogy megszülessen ennek alapján egy női verzió. 2008-ban a hazai piacon nem találkoztam még ilyen jellegű termékkel.

Hogy kell elképzelni egy ilyen betétet? Milyen rétegekből áll?

A betétek felépítése, formája sok-sok év tapasztalatán és a visszajelzéseken alapul. Mindegyik betét alsó része egy dekoranyag, ezen van egy biztonsági réteg, ami nem engedi át a nedvességet. E fölött helyezkedik el egy piskóta alakú nedvszívó rész, majd a bőrrel érintkező puha borítás.

Milyen különbséget tapasztalsz te és a vásárlóid használatkor az eldobható betéthez képest? 

Nagyon sok kedves és komolyan szívhez szóló visszajelzést kaptam már, sokan beszámoltak pozitív változásról a mosható betét kapcsán. Többen írták például, hogy kimondottan az esztétikai élménynek köszönhetően minden hónapban várják a menstruációt. Olyan vidámak és színesek ezek a betétek, hogy a menstruáció már nem egy „szükséges rossz”, amit valahogy át kell vészelni. Volt, aki arról írt, hogy neki bizony gyengültek a görcsei, vagy rövidült a vérzése, vagy éppen megtanulta szabályozni, mikor engedje el. Volt, aki arról számolt be, hogy már nagyon várják a kistestvér érkezését, és ezért minden menstruáció csak csalódottságot okozott, de a Gagnes betétekkel már örülni is tud neki.

Az eldobhatót használó nőket biztosan érdekli, hogy mennyire megbízható egy ilyen betét. Nem ázhat át? Nem mozdulhat el? Hiszen nem ragad a bugyira…

Nem, valóban nem ragad a bugyira, de a szárnyak összepatentolhatóak, és megfelelő fehérnemű viselésével nem mozognak a betétek. A nedvességzáró réteg miatt nem ázhatnak át.

Kép: https://www.facebook.com/mbgagnes/

Mennyire van lehetőség nálad megválasztani a színt, mintát? Mennyire lehet „önkifejező” egy betét? Jól sejtem, hogy ez is a mosibetét egyik vonzereje?

Ó, az anyagokhoz való viszonyom? Hát, erről órákat tudnék mesélni! Szenvedélyem a textil. Szerencsére az elmúlt években hazai webboltokon keresztül híres textiltervezők munkáiból is vásárolhatok, és ugyan van, hogy négyszer-ötször olyan drága alapanyagból dolgozom, mintha csak besétálnék egy méteráruboltba, de nem kérdés, hogy csak abból tudok varrni, ami engem is megérint…

Valóban sok anyagból lehet válogatni. Régóta tervezem, hogy összeállítok egy állandó, azonnal vihetős készletet, hogy csökkenjen a várakozási idő, de sok a rendelés, nem jutok odáig, hogy megvalósítsam. Sosem lesz ez „betétgyár”, marad a személyre szabott kiszolgálás.

Kép: https://www.facebook.com/mbgagnes/

Miben egyediek a te betétjeid más gyártókéhoz képest? Van valami speciális, ami csak a tiéd?

Az elmúlt években szerencsére nagyon sokan kezdtek el betéteket készíteni. Hogy van itt valami ellentmondás? Örülök-e a konkurenciának? IGEN! Mert ez azt jelenti, hogy egyre nő az igény a betétekre. Az egyediség pont emiatt nehezebb kérdés, mivel a kezdetekkor nem védettem le sem a fazont sem a technológiát… Több régi vásárlómból lett készítő azóta. De talán a színek használata, az anyagok kombinálása egyedivé teszi a betéteimet.

Tapasztalsz olyat, hogy egyre több lány, asszony használ mosható betétet? Hogy látod, a legtöbben mi miatt választják?

Sokan egészségügyi okokból, mert nem bírja a bőrük a  műanyagot, vagy, mert a kisgyereknek is  mosható pelust használnak. Sokat még az első vásárlóim közül kiskamasz lánykáiknak keresnek megoldást. Van, aki a túl gyenge vérzése miatt választja, van, aki túl erőshöz keres jó terméket. És, ne feledjük, szerencsére egyre „trendibb” környezettudatosnak lenni manapság. Pár éve még csak a nagyon „vadul zöld nők” mint úttörők kezdtek nemet mondani az eldobható lehetőségekre… Szegény anyám, amikor először meglátta, mit varrok, elszörnyedt: „Kislányom visszafelé fejlődsz? Mész vissza az időben?!” És ez még az enyhébb kérdés. „Patakban mikor fogsz mosni?”, és hasonlók is elhangzottak már…

Hiszem, hogy ha csak egy ilyen pici dologgal, mint a mosható betét használata, hozzá tudunk járulni a fenntarthatósághoz, azzal az első lépést már megtettük. A többi ezután következik…


Az Emilla szintén népszerű márka a mosható betétek között. Ezek készítőjét, Csete Mónikát arról kérdeztem, miben egyediek a termékei a piacon.

„Az Emilla betétek egy levédetett design – írta Mónika. – Én a MOMÉ-n végeztem mint tervezőművész, és nagyon fontosnak tartottam mind a kényelmi, mind az esztétikai szempontokat. Európában az én termékeim a legvékonyabbak, ám a nedvszívásuk ugyanolyan jó. A betétjeim kivétel nélkül bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező textilekből készülnek, Oeko-tex 100-as, vagy GOTS tanúsítvánnyal rendelkeznek.”

Kép: Kaulics Viola fotográfus
www.emilla.me

Kép: Kaulics Viola fotográfus
www.emilla.me

 

Az Emilla kínálatában van egy termék, ami nekem is új volt: a női szirom. Megkérdeztem Mónikát erről is.

Kép: Kaulics Viola fotográfus
www.emilla.me

„Voltaképpen ez a betét és a tampon közötti átmenet. Felfogja a pecsételővérzést, ha valakinek kicsit rendszertelenebb a vérzése, esetleg még új intimkelyhezésben, és gyakorol, de nincs kedve tisztasági betétet használni; továbbá felfogja a hüvely falán maradt vért is, ami a kehely felhelyezése után ott maradhat. A másik funkciója az erős vérzésnél, betét használata közben hasznos: ha valaki túlságosan előre vagy hátra vérzik, annak a hajszálcsövesség elve szerint ez a kis eszköz középre vezeti a vérzését, a betét belsejébe, így nem áztatjuk át a betétet elöl vagy hátul (pl. alvás közben). A használata könnyű, félbehajtva vagy felgöngyölve a nagyajkak közé kell helyezni, és ott tartani. A termékoldalon található egy videó is, ami nagyon szépen megmutatja a hajtásokat és a szirom működését.


Mosibetét-készítők Magyarországon:

Gagnes: https://www.facebook.com/mbgagnes/

Emilla:  http://emilla.me/, a Zöldboltban

Tündesz: https://tundesz.com/

Hold Nővér: https://moshatobetetek.com/moshatobetet/

Amore Design: http://amorebetet.blogspot.hu/ , https://www.facebook.com/amorebetet/http://www.csimotapelenka.hu/noi-higienia

Anita: https://www.facebook.com/Anita-mosható-betétek-és-baba-holmik-765225600231863/?fref=ts

Erázs varázsműhely: https://www.facebook.com/erazsvarazsmuhely/?fref=ts

KiddyLizzy: https://www.facebook.com/KiddyLizzy-235525253482371/?fref=ts

Timo design: https://www.facebook.com/timodesign13/?fref=ts, Pelenkaland oldalon

Norka: FB-n, Pelenkalandon

Nita baby: http://nitababy.superwebaruhaz.hu/mama-termekek-k64543

Puppee: https://www.facebook.com/puppee.hu/

Várva-varrtságok: https://www.facebook.com/groups/327474434105398/?fref=ts

Yeyeworks: http://www.yeyeworks.hu/

3ME: http://3me.hu/

 

Ezekről ITT található nagyon részletes összefoglaló.

 

Magyarországon kapható külföldi betétek:

Ella’s House (angol): a mamamin, a temitin

ImseVimse (svéd): a mamamin