Kismamák, óvakodjatok a rubeolától!

A rubeola, vagy magyarul rózsahimlő mára meglehetősen ritka betegséggé vált, köszönhetően a 15 hónapos gyerekeknek beadott MMR-oltás következtében. Ám várandósokra, idősekre, krónikus betegekre, legyengült immunrendszerűekre nagyon veszélyes. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 05. bauknecht.hajnalka

A rubeola, vagy magyarul rózsahimlő mára meglehetősen ritka betegséggé vált, köszönhetően a 15 hónapos gyerekeknek beadott MMR-oltás következtében. Maga a betegség enyhe lefolyású, ám nagyon fertőző vírusos betegség. Kiütései nem viszketnek, mérsékelt lázzal jár. Szövődmények ritkán lépnek fel, viszont ha valaki megkapja, egész életére immunis lesz.


Lappangási ideje 2-3 hét, az utolsó napokban különösen nagyon, és még a kiütések megjelenése után is pár napig fertőz. Cseppfertőzéssel terjed (tüsszentés, köhögés) vagy érintkezés útján.

Kezelése

Ágynyugalom, lázcsillapítás és bő folyadékfogyasztás javasolt. Antibiotikumos kezelésre alapesetben nincsen szükség. Mivel a kiütések nem viszketnek, így azok kezelése sem szükséges.

Mikor veszélyes a rubeola?

Várandósokra, idősekre, krónikus betegekre, legyengült immunrendszerűekre (pl. aidsesekre) veszélyes. A felnőttkorban elkapott rózsahimlő több szövődménnyel jár. Magas láz, légúti betegségek, ízületi fájdalom, gyulladás.

Külön kiemelendő a pocaklakóra való veszélyessége, mivel a vírus átjut a méhlepényen. Ha a kismama a terhesség első hónapjában kapja el a vírust, akkor az esély, hogy a baba fertőződjön, 50%-os, ha a második hónapban, 20%-os, ha a harmadikban, akkor mindössze 4%-os. Ha a baba megkapja a vírust, testi-szellemi rendellenességgel jön a világra, vagy spontán vetélés, koraszülés is bekövetkezhet. Ha később kapja el, akkor jóval kisebb ennek a kockázata, mert a 20. hét után már ellenanyagot tud termelni a baba szervezete. Születése után fertőzhet az újszülött, mert szervezetéből a vírus még hónapokig ürül!

Gyermekvállalás előtt érdemes kivizsgáltatni, hogy voltunk-e már rubeolásak, és ha nem, akkor kérhetünk időben oltást! (Hagyjunk három hónapot az oltás és a teherbeesés között!) Ha pedig akkor derül ki, hogy nem vagyunk immunisak, amikor a baba a pocakban van, akkor fokozottan figyeljünk arra, nehogy rubeolás gyerekekkel érintkezzünk.