Kismamák pelenkában?

A kismamák és magzatuk teljes biztonsága hatványozottan lényeges autóvezetéskor. A családháló.hu annak járt utána, hogy mennyire kényelmes egy magzatvédő biztonsági öv? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 10. bencze.aron

A kismamák és magzatuk teljes biztonsága hatványozottan lényeges autóvezetéskor. A családháló.hu annak járt utána, hogy mennyire kényelmes egy magzatvédő biztonsági öv?


Egy kisebb koccanás esetén a kismamára ható erő sokszorozottan hat a magzatra, ezért a szakma kifejezetten ajánlja a magzatvédő biztonsági öv rendszeres használatát. A szerkezetet a hárompontos biztonsági övhöz kell csatolni, ami a vállszíjból, övszíjból áll, egészen pontosan az övszíjon halad át. A lényege, hogy nem a hasat keresztezi, hanem a medence irányába húzódik, egyfajta plusz védelmet biztosítva.

A közhiedelemmel ellentétben elsősorban a terhesség első szakaszában fontos a magzatvédő öv – hívta fel a figyelmet Hingyi Katalin, kiemelve: már 6-8 hetesen beszerezte az ”övterelőt”. Mint folytatta, orvos látogatóként több órát is vezetett napi szinten, ezért nem volt kérdés számára a biztonság. Véleménye szerint, használata egyszerű, ezért érdemes a legkisebb távolságra is bekapcsolni. Egészen Édua megszületéséig használtam, jobban esett, hogy a pocak alá tehettem az övet – emlékezetett vissza Kata, aki szerint az elterelő egyetlen hátránya, hogy elegáns ruhában (szoknyában vagy kosztümruhában) okozott némi kellemetlenséget a használata. Mintha egy pelenkában lettem volna – jellemezte a helyzetet a kismama, aki ennek ellenére még akkor is élt a lehetőséggel, mikor férje vezette az autót. Könnyen átszerelhető, sőt, még azok számára sem kényelmetlen, akik nem a rendeltetésének megfelelően használják.

Tandi nicknéven futó kismama az egyik fórumon így ír saját tapasztalatairól: 40 hetes kismama vagyok és kb. a 10. héttől használom az övterelőt. Egyszerűen zavarta a pocimat, ha hozzáért és kényelmetlen volt tartani folyton. Szerintem felelőtlenség, ha valaki nem köti be magát és ha csak magad mögött vezeted el az övet, az nem ugyan az. Igen is szükség van az övre egy balesetnél. Szerintem ne sajnáld rá azt az 5000 Ft-ot, mert szuperül tart.

A magzatvédő biztonsági öv életet is menthet, ezért feltétlenül ajánlott. Sőt, a harmadik trimesztertől számítva vetélést és koraszülést is megelőzhet. Hingyi Kata szerencsés volt, elmondása szerint mindössze egyetlen alkalommal volt szükség hirtelen fékezésre, amikor egy szarvas ugrott a kocsi elé. „Nem volt éles a helyzet, de pszichésen mindenképpen jót tett, hogy az elterelő rajtam volt” – jegyezte meg Kata. A kismama szerint 6-8 ezer forintot mindenképpen érdemes kiadni érte, azonban vásárlás előtt ajánlott körbekérdezni az ismerősöket, rokonokat, ugyanis bevált szokás, hogy kismamák kölcsönadják egymásnak.

Fotó: babamama.hu