Kismamatorna – hogy a 9 hónap ne pusztán a hízásról szóljon! + videó

A terhestorna nem csak enyhíti a fájdalmakat, hanem segít felkészülni a várandósságra, a szülésre, illetve a szülés utáni gyors regenerálódásra. A mozgás jótékony hatása a mamán (csökkenti a császármetszés esélyét) kívül a magzaton is kimutatható, hiszen a testmozgás javítja oxigénellátását. Mozogjunk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 02. bencze.aron

A terhestorna nem csak enyhíti a fájdalmakat, hanem segít felkészülni a várandósságra, a szülésre, illetve a szülés utáni gyors regenerálódásra. A mozgás jótékony hatása a mamán (csökkenti a császármetszés esélyét) kívül a magzaton is kimutatható, hiszen a testmozgás javítja oxigénellátását. Mozogjunk!

 


Sokáig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot az ágyban párnák közt kell töltenie. Mára ez a tévhit már nem állja meg a helyét. Egy 500 terhes nőn elvégzett kísérlet során például azt is kimutatták: azoknak, akik tornáztak, egészségesebb, erősebb szívű babái születtek. Ugyanezeknél a nőknél, a szülőszobán eltöltött idő egyharmaddal rövidebb volt – 65 százalékuknál kevesebb, mint négy óra. A torna a legjobb módja annak, hogy megőrizd alakod és jól érezd magad. A legtöbb nőnél ez így marad a terhesség alatt is. A tested változásai ellenére továbbra is szükséged van a testmozgásra

Érvek és előnyök

A kismamatorna olyan fizikumot kölcsönöz a kismamáknak, amelyre a későbbiekre  szüksége lesz, ugyanis elsősorban azokat az izmokat mozgatja meg, amikre a szülés alkalmával szükség lesz. Emellett segítségével elsajátíthatjuk a különböző légzéstechnikákat, amik fontos szerepet játszanak a vajúdás során. A tornán kifejezetten a gerinc-, a medence- és gátizomzatot, illetve az inak és ízületek stabilitását is fokozzák. A terhestorna csökkenti a trombózis és a terhességi csíkok kialakulását, illetve fokozza a szervezet vérellátását, segíti a vérkeringést.

A terhestorna csökkentheti a depressziót, stresszt, szorongást és ingerültséget. Lelki problémáink sokféle okból is kialakulhatnak: a megváltozott testi adottságok, a felszedett kilók, a szüléstől való félelem depressziót, szorongást idézhet elő a kismamában. A torna a legjobb módja annak, hogy megőrizzük alakunkat és helyrehozzuk felborult lelkivilágunkat.

Miket és mikor ne?

Egy bizonyos típusú testmozgás a terhesség alatt jó hatással van a szívre, ugyanakkor formában tart anélkül, hogy különösebb stresszhelyzeteknek kellene kitenned magad vagy gyerekedet. Több olyan tevékenység is van, mint például a szaladás vagy súlyemelés, amely kezdetben jó, azonban az idő teltével ezekről le kell mondani.

Kerülendők azonban azok a tevékenységek, melyek során elcsúszhatsz vagy eleshetsz. Ilyenek a kerékpározás, a görkorcsolyázás, a lovaglás és a síelés. A terhestorna a 10-12. héttől javasolt egészen a szülésig. Ajánlott rendszeresen tornázni, mert úgy lesz a leghatásosabb. Heti 3-5 alkalommal 20-30 perc torna a legideálisabb. Alapszabály, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-et. Túl meleg időben sem szabad edzeni, a test hőmérséklete kihat a babára. Különösen, ha hányingered van, ne tornázz túl sokat.

 

A tornán koncentrálj a test minden részére kiterjedő lazítóképesség (relaxáció) elsajátítására, a helyes légzéstechnika elsajátítására, a testtartást javító gyakorlatok gyakorlására, illetve a terhesség és a szülés idején különlegesen igénybevett izmok, ízületek erősítésére, rugalmasságának és teherbírásának fokozására.

Szülés után sem szabad lankadni: komplikációmentes vajúdás után általában 4-6 héttel érdemes újra kezdeni a mozgást. Császármetszés esetében 6-8 hétig minimum pihenni kell, és mindenképpen egyeztetni kell az orvossal, mielőtt visszatérsz a rendszeres edzéshez.

Amit ajánlani tudunk: kocogás, gyaloglás, úszás, jógázás, izmok nyújtása, pilates, aerobic, tánc.