Kiszolgáltatottabbak az influenzaszezonban a D-vitamin hiányos gyermekek

A fertőzések gyakoriságát és súlyosságát is befolyásolja a “napfényvitamin”. Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a “napfényvitamin” igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 22. bencze.aron

A fertőzések gyakoriságát és súlyosságát is befolyásolja a “napfényvitamin”. Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin hiányban szenvedő gyermekek. Kutatások bizonyítják, hogy a “napfényvitamin” igazoltan befolyásolja a szervezet védekezőképességét, és a vírusfertőzések esetében az ellenanyag termelését. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára is.


Országos méretűre nőtt az influenzajárvány Magyarországon. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, a legkisebb, 1-3 éves korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek D-vitamin pótlása. A “napfényvitamin” ugyanis meghatározó szerepet játszik a sejtképzésben, az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, illetve a fertőzés ellenanyagának termelésében is.

Akik megfelelő D-vitamin szinttel rendelkeznek, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták, általában könnyebben is vészelik át a betegségeket.

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója elmondta: a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. A klinikai vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne – figyelmeztet a szakember.

Finnországban kutatók nagy dózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázatának 78 százalékos csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat pedig arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét és a kora gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát is. D-vitamin hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak.