Kiszűrik a beteg embriókat

Idéntől itthon is lesz lehetőség - mesterséges megtermékenyítés esetén - az embrió genetikai vizsgálatára, még a méhbe való beültetés előtt. A hazai szabályozás szerint erre csak orvosi indokból kerülhet sor, a születendő gyerek nemének vagy egyéb tetszőleges tulajdonságának meghatározására nincs lehetőség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 30. czefernek.lena

Idéntől itthon is lesz lehetőség – mesterséges megtermékenyítés esetén – az embrió genetikai vizsgálatára, még a méhbe való beültetés előtt. A hazai szabályozás szerint erre csak orvosi indokból kerülhet sor, a születendő gyerek nemének vagy egyéb tetszőleges tulajdonságának meghatározására nincs lehetőség.


Barbara 2002 augusztusában Fehérgyarmaton született. A kislány koraszülött volt, ezért a szülők rendszeres utógondozásra jártak vele. 2003 januárjában egy ilyen alkalommal fedezték fel a szakemberek, hogy a kislány mozgása nem úgy fejlődik, ahogy kellene. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba küldték a családot kivizsgálásra, ahol a vérvizsgálat kiderítette, hogy a kislánynak úgynevezett spinális izomatrófiája (SMA), azaz gerincvelői eredetű izomsorvadása van. “Ez egy ritka genetikai betegség, ezért már akkor felvetődött, hogy ha még szeretnénk gyereket, mindenféleképpen szükség lesz előtte genetikai vizsgálatra” – meséli B-né B. Erzsébet.

A család a kislányt 2004 februárjában veszítette el. “Utána még volt két olyan magzatunk, akikről a 11-12. héten végzett magzati genetikai vizsgálat kimutatta, hogy a magzatok az örökletes betegségnek nem csak hordozói voltak, hanem betegeknek bizonyultak.”