Kit érdekel a gyermeki psziché?

Egyre kevesebb a gyermekpszichiáter Magyarországon, miközben egyre többre lenne szükség. Hazánkban a 4-18 éves korú népesség 16 százaléka szenved mentális betegségben, ami azt jelenti, hogy 230 ezer gyerek szorulna gyerekpszichiátriai, gyerekpszichológusi ellátásra, de a gondozottak száma ennek csupán egytizede.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. czefernek.lena

Egyre kevesebb a gyermekpszichiáter Magyarországon, miközben egyre többre lenne szükség. Hazánkban a 4-18 éves korú népesség 16 százaléka szenved mentális betegségben, ami azt jelenti, hogy 230 ezer gyerek szorulna gyerekpszichiátriai, gyerekpszichológusi ellátásra, de a gondozottak száma ennek csupán egytizede.


Dr. Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem docense az Orientpress Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, alapvető probléma, hogy a gyermekpszichiáter szakmának nincsen társadalmi presztizse, és többek között azért nem vonzó, mert bár gyönyörű, de embertpróbáló feladat a pszichiátriai beteg gyerekeket kezelni, s kapcsolatot tartani a szülővel, a családdal, akik sok esetben nem együttműködőek a gyógyító személyzettel.

Kevés a gyerekpszichiáter, vagy a problémával küszködő gyerekek számának növekedése mellett lett hiány a szakorvosokból?

-Egyrészt nő a mentális problémákkal küszködő gyerekek száma, hiszen minden ötödik kiskorú küzd valamilyen lelki problémával. Fontos megjegyezni, hogy ezek többsége még nem pszichiátriai betegség, hanem olyan kórállapot, ahol korai, hatékony intervencióval lehetne segíteni, s megelőzni a definitív pszichiátriai betegség kialakulását. Magyarországon évtizedeken keresztül nem volt megbecsült foglalkozás a gyermekpszichiátria, sőt hosszú ideig identitászavarral küzdött szakmánk, hisz hol a felnőtt pszichiátriai, hol a gyermekgyógyász szakmai kollégiumhoz tartozott, nem volt önálló szakmai képviselete, tanszéke. Ezen változtatott az, hogy 2004-től a gyermekpszichiátria önálló alapszakmává vált, s a jelen egészségügyi kormányzat 2011-től a szakmai kollégiumon belül önálló tagozat kialakításával jelezte, hogy kész a gyermekpszichiátria fejlesztésére. Ellentétben a hazai viszonyokkal, a nyugat-európai társadalomban, Angliában, Svédországban és Dániába a gyermekpszichiátria nagyon elismert diszciplina, ahonnan kiemelt bérezéssel csábítják a magyar szakembereket; az elmúlt években több gyermekpszichiáter ment külföldre, mint amennyien leszakvizsgáztak. Ennek oka, hogy nemcsak a fiatalok, hanem középkorú kollégák közül is sokan mentek külföldre. Ezekben az országokban már rájöttek arra, hogy a gyermekek egészsége feltétele annak, hogy a felnövő generáció tagjai testileg és lelkileg egészséges, alkotó, kreatív, művelt, jó személyiségű, együttműködésre képes emberek legyenek, akik az egészséges társadalom és prosperáló gazdaság letéteményesei. Nagy kormányzati és pályázati pénzeket fordítanak a gyerekek és családok mentális egészségének megőrzésére. Nagy-Britanniában például a gyermekkori magatartászavarok megelőzésére fordítanak nagy összeget, mert a devianciából, agresszív magatartászavarból, önkárosító magatartásmódokból származó egészségügyi és társadalmi problémák orvoslása hatalmas költségvetési pénzeket emészt fel, így sokkal költséghatékonyabb a megelőzés és a korai intervenció. Korai gyermek-egészségügyi programokkal segítik azokat a családokat, ahol a szülők munkanélkülisége, pszichiátriai problémája, társadalmi leszakadása, helytelen életmódja közrejátszhatnak a gyermekek lelki egészségében hanyatlásában. Hazánkban jelentős probléma az is, hogy még mindig komoly stigmát jelent a lelki betegség. Ez akkor fog változni, hogyha a felnőtt társadalom is igényesebb lesz a mentális egészségére.

Magyarországon a gyerekpszichiáterek száma a felnőtt pszichiáterek 10 százalékát sem éri el, a kívánatos 20 százalék helyett. Az egyetemeken/főiskolákon van-e külön gyerekpszichiáteri képzés?

-2004-től önálló alapszakvizsga letételével válhat valaki gyerekpszichiáterré. Ez azt jelenti, hogy az egyetem elvégzése után még el kell végezni az 5 éves szakképzést. Alapvető probléma, hogy kevés az akkreditált hely és sok kórház nem is ír ki rezidensi képzést. Sajnos nagyon kevés a rezidens hely, idén összesen 6 helyet hirdetettek országosan. A képzés a tavalyi évtől kezdve nem az egyetemekhez kötött, hanem a kórházakhoz, akik ezt a szakmát még nem tartják fontosnak. Másrészt az is súlyos probléma, hogy összesen 6 akkreditált fekvőbeteg osztály van országosan. Azért szomorú, hogy ilyen kevés az álláslehetőség, mert éppen nálunk, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán évente 60-70 negyed-ötödéves hallgató veszi fel a gyermekpszichiátriai tárgyat, tehát érdeklődik szakmánk iránt, a végzéskor ennek ellenére nem tud elhelyezkedni rezidensként.