Kockázatos kismama-betegségek – IV. rész

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló nemrég indult sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 15. bencze.aron

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló nemrég indult sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.


A betegség előfordulási aránya igen magas: a gyermek populáció 1%-a, a felnőtteknek pedig 1,5%-a epilepsziás. Magyarországon mintegy 150000 embert, illetve családot érint. Évszázadokon keresztül az epilepsziás nőknek nem tanácsolták a teherbeesést, azonban a rendszeres magzati ellenőrzéseknek köszönhetően az epilepsziában szenvedő nők több mint 90 százaléka egészséges gyermeknek ad életet.

Fokozott figyelem teherbeesés előtt

Az epilepsziában szenvedő nők egy részénél menstruációs zavarok és egyéb nőgyógyászati problémák tapasztalhatók, melyek nehezíthetik a fogantatást. A teherbeesést, valamint a terhességet is nagymértékben befolyásolja, hogy az epilepsziás leendő kismama mennyire él egészséges életmódot, milyen egészségesen táplálkozik, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal mennyire van karban tartva immunrendszere. Minden leendő kismamának még a terhesség előtt fel kell töltenie szervezetét folsavval, ez a tény az epilepsziás nőkre még fokozottabban igaz, hiszen az epilepszia kezelésére használatos gyógyszerek nagy része befolyásolja a szervezet folsav felhasználását. Szakértő orvossal kell konzultálni a folsav megfelelő mennyiségéről.

Mire számíthatunk?

Teherbe esés után nagyobb eséllyel számolhatunk például súlyos reggeli rosszullétekre, anémiára, hüvelyi vérzésre a terhesség alatt és után, a placenta korai leválására, magas vérnyomásra és fehérjevizelésre a terhesség 20. hete után (preeclampsia), a koraszülésre és alacsony születési súlyra. Minden nő szervezete másként reagál a terhességre, de a legtöbb esetben a rohamok nem erősödnek, sőt előfordulhat, hogy ritkábban jelentkeznek.

A terhesség során alkalmazott bármiféle gyógyszer hatással van a magzatra is. Az epilepszia gyógyszerek mellékhatásaként a születési rendellenességeknek a legnagyobb a kockázata. Ennek aránya a rohamoldó gyógyszert szedő anyák esetén 4-8 százalék, míg az egészséges anyától születetteknél 2-3 százalék.

A terhesség ideje alatt a gyermek egészségét is rendszeresen ellenőrzik. Az ultrahangos vizsgálatok során a kismama is pontosan nyomon követheti gyermeke fejlődését. Mindez azért is fontos, mert ha tisztában van a lehetséges kockázatokkal és a gyermek állapotával, könnyebben hozhat döntéseket a terhességével kapcsolatosan, ha az esetleg szükségessé válik.

Feltehetőleg a szülés során komplikációt nem léphetnek fel, amennyiben a vajúdás alatt indulna el egy roham, azt intravénás gyógyszerrel állítják meg, ám súlyos esetben a császármetszés mellett döntenek.