Kockázatos kismama-betegségek

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló most induló sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 23. bencze.aron

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló most induló sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.


Első cikkünkben a szívbetegség témakörét járjuk körbe. Ebben az esetben a kezelőorvos kötelessége részletes tájékoztatást adni az anyaságra készülő nőknek, ugyanis egyes esetekben a kismama és a magzat életét egyaránt veszélybe sodorhatjuk. A primer pulmonális hipertóniában és Eisenmenger-szindrómában szenvedő nők esetében egyáltalán nem ajánlott a gyermekvállalás!

Terhelt szívek

Billentyűhiba vagy bizonyos szívfejlődési rendellenesség esetén azonban nincs ok az aggodalomra: biztonságosan szülhet egészséges gyermeket, a szívműködés tartós beszűkülése vagy az életkilátások romlása nélkül.

Az áldott állapot még egy egészséges kismama szervezetét is megviseli, ráadásul a terhesség alatt a szívet jobban igénybe veszi a szervezet. Főleg az utolsó hónapokban a megnövekedett igénybevétel hatására hamarabb és jobban elfáradnak a szívbeteg nők. A napi feladatok mennyiségét mindenképpen csökkenteni kell, komoly szívbetegek esetében pedig a betegség típusától függően az anya veszélyeztetettsége a szülés után még akár fél évig is eltarthat.

A felmérések szerint a terhesség ideje alatt elsősorban a hipertóniás kismamáknál növekszik a szövődmények kialakulásának kockázata. Ezek közül a magas vérnyomás a leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb is, mivel ez szintén szövődményeket okozhat. Kezelése sok esetben gyógyszert igényel, ám szerencsére a vérnyomáscsökkentő szerek döntő többsége szedhető a terhesség alatt. A kismamák minden esetben pontosan kövessék kezelőorvosuk utasításait.

Hatás a magzatra

A kismama szívbetegsége szövődmények vagy súlyosbodás esetén hatással lehet a magzatra is. A túlzottan magas vérnyomás okozhat korai lepénylevállást, a baba növekedését lassíthatja és növelheti a halvaszületés kockázatát, és a koraszülés esélyei is nőnek. Általában komoly szövődmények, így az anya vagy a magzat halála, csak akkor következnek be, ha a szívbetegség a terhesség előtt is súlyos volt. A súlyosan szívbeteg nők közel 1%-a hal meg a terhesség során, többnyire szívelégtelenségben. Ultrahang segítségével a fejlődési rendellenességek egy része azonosítható már a magzat világra jötte előtt is.

A vajúdás során a komoly szívbetegségekben általában epidurális anesztéziát alkalmaznak, amely a gerincvelő alsó szakaszának idegeit érzésteleníti és megakadályozza azt, hogy a nő nyomjon. A szülés alatti nyomás fokozza a szív terhelését, mivel nő a szívbe visszatérő vér mennyisége. Mivel a nyomás nem ajánlatos, a gyermek megszületését fogóval segítik.