Koncentrálj erre a 4 dologra, és jobb szülő leszel

A tökéletességre törekvés sokkal inkább bénító hatású, mintsem motiváló. Fogadd meg tippjeinket, hogy "elég jó" szülő lehess!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Dr. Donald Winnicott gyermekorvos és -pszichológus szerint is túl van misztifikálva a “tökéletes szülőség”. Az, hogy ehelyett az “elég jó”-ra törekszünk reálisabb célkitűzés és bőven elegendő.
Alain de Botton svájci filozófus és író The School of Life (Az élet iskolája) című könyvében elmagyarázza, hogyan lehetünk “elég jó” szülők a mindennapokban. Íme, 4 szuperhasznos tipp a könyvből!

Ne feledd, hogy a gyereked még mindig csak egy gyerek

Egyértelmű, hogy egy kisbaba 100%-ban ki van szolgáltatva nekünk. Sokszor nehéz kitalálni, hogy mire van szüksége, ami állandó frusztráltságot okozhat, de idővel minden szülő alkalmazkodik és “megtanulja” a gyereke működését. De Botton szerint ezt az alkalmazkodási képességet azonban célszerű lenne megtartani a későbbiekben is. Csak azért, mert egy 5 éves fel tud egyedül öltözni, még nem jelenti azt, hogy érzelmileg is teljesen érett. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük az elvárásainkat a gyerekünkkel szemben és “ne követeljünk olyasmit tőle, amire még nincs kész” – mondja de Botton.

Hagyd, hogy ő is dühös legyen néha

A hisztik a szülők számára sokszor óriási kihívást jelentenek és nagyon kimerítőek lehetnek, de tudni kell, hogy ez is a gyerek fejlődésének velejárója. A negatív érzelmek kifejezését nem kellene egyből “rossz viselkedésnek” titulálni. A kicsik ugyanis hisztivel próbálják ezeket a kellemetlen érzéseket feldolgozni. A mi dolgunk, hogy segítsünk nekik kifejezésre juttatni a frusztrációjukat a megfelelő eszközök megmutatásával. Szülőként meg kell tanulnunk nem bevonódni ebbe, átvenni a frusztrációt és ugyanúgy drámázni, ahogy a gyerekünk. Egy kisgyerek számára a mérges szülő olyan érzést kelt, mintha “egy vadállat be akarná kebelezni” – mondja Winnicott. Ha viszont nyugodtak tudunk maradni, amikor a gyerekünk dühös és hisztizik, azzal azt mutatjuk neki, hogy teljesen rendben van az is, ha néha mérges, anya és apa meg fogják érteni.

A cikk itt folytatódik.