Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. bencze.aron

Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.


Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék képesek „láthatatlanul” is tökéletes látást biztosítani. Ráadásul mivel közvetlenül a szemünk felszínén helyezkednek el, nagyobb látóteret biztosítanak, nem torzítnak, mint a szemüveg széle és nem törnek el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál követik a dinamikus szemmozgást, így egyfajta biztonságérzetet adnak. Aki tehát a látásélessége javítására kontaktlencsét szeretne választani, keressen fel egy szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legalkalmasabb típust.

– Rövid- vagy távollátás esetén
Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy lencsével. Erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig magasabb lesz a dioptriaérték. Ha a két szem között  három dioptriánál nagyobb  a különbség, akkor ez szemüveggel már általában nem korrigálható, kontaktlencsével azonban kiválóan.

– Ha közelre és távolra sem lát élesen
Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívái az új fejlesztésű lágy, multifokális lencsék, amelyek biztosítják az egyidejű távoli és közeli látást és még a monitort is látja a páciens! Ezt a
lencsefajtát hosszabb ideig tart megszokni, de a 40 éven felülieknek érdemes kipróbálni.

– Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén
A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő lencsék viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy nagy  asztigmiánál ez indokolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűbben tisztíthatók,  éves kihordási idejűek, jól korrigálják az asztigmiát, általában UV-szűrősek és ami a legfontosabb, hogy szövődményeket sokkal ritkábban okoznak mint a lágy társaik.

– Érzékeny szem esetén
Az érzékenyebb szeműek is bátran viselhetnek lágy lencsét, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy lencsék új generációja magas oxigén áteresztéssel rendelkezik, kényelmes, rugalmas. Szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.
Alkalomszerűen vagy tartósan

– Alkalomszerű viselésnél az egynapos lencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer, este egyszerűen eldobjuk. Mindig friss, tiszta lencse kerül a szembe. Uszodában és természetes vizekben kizárólag ez használható, ugyanis így elkerülhető  a fertőzés, a szemgyulladás – ismerteti dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa. Nyaraláshoz „tartalék” lencsének érdemes vinni belőle pár darabot.
 
A mai kontaktlencsék- típustól függően- kényelmesen viselhetők napi 12–24 órán át. Nagyon fontos azonban a mindennapos ápolószerrel való tisztításuk, fertőtlenítésük! A lágy kontaktlencséknél fokozott figyelmet kell fordítani az ápolásra, mert a felületükön kialakul egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók könnyebb megtelepedését okozhatják. A multifunkcionális tárolószerek alkalmasak a tisztításra és a tárolásra is. Minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz soha ne érje a lencséket, mert ez nem steril, gyulladás alakulhat ki.

Bizonyos szembetegségek esetén nem ajánlott a lencseviselés, például kötőhártya-, szaruhártya-gyulladásnál, herpes utáni érzéketlen szaruhártyánál, illetve súlyos szemszárazság esetén.