Könyv a párkapcsolati problémákról

Az Utak egymáshoz megerősíti olvasóját abban, hogy van értelme dolgozni emberi kapcsolatainkon, és a „befektetett munka” egyértelműen megtérül!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 11. bencze.aron

Az Utak egymáshoz megerősíti olvasóját abban, hogy van értelme dolgozni emberi kapcsolatainkon, és a „befektetett munka” egyértelműen megtérül!


Teljesen mindegy, hogy hat elemit végeztünk, vagy éppen hat diploma lapul a zsebünkben. Egyértelműen mindannyiunknak szüksége van arra, hogy meghallgassanak. Belső Nóra pszichiáter első könyve, az Utak Egymáshoz éppen arról szól, hogy a XXI. századi ember nemcsak érzelmeiről nem tud beszélni, de még arra sem képes, hogy meghallgassa a másikat. Egy felmérés szerint kevesebb mint két perc figyelem elég ahhoz, hogy a páciens úgy érezze, orvosa kielégítően foglalkozott problémájával. Sajnos a többségre azonban ennyi sem jut…

Az író elmondása szerint eredetileg a „Mi van? Semmi!” címet szánta kötetének, azonban ismerősei túl bulvárosnak találták, ezért lebeszélték róla. Pedig Belső Nóra szerint éppen ez a két mondat jellemzi leginkább napjainkat, és az egymásra való odafigyelés a végtelenségig redukálódott. Nem meglepő, hogy a válások száma folyamatosan nő, és a hosszú távú párkapcsolatok működtetésébe is sokan buknak bele. Véleménye szerint a lelki problémákhoz és pszichés zavarokhoz fűződő negatív társadalmi attitűd elsősorban az ismeretek hiányából fakad. Az Utak egymáshoz elsődleges célja, hogy segítsen eligazodni a párkapcsolati érintkezés útvesztőiben. A könyv azoknak szól, akik képesek és hajlandóak elgondolkodni  életük mindennapjain, akik nyitottak arra, hogy tudatosabban cselekedjenek és arra törekednek, hogy ügyesebben és hatékonyabban fejezzék ki az érzéseiket.

Rossz kérdések, rossz válaszok

Természetesen a témában már rengeteg alkotás született, Belső Nóra szerint ugyanarról a témáról írni mindezek ellenére mégsem hiba. Új generációk nőnek fel, őket is meg kell tanítani ezekre az alapvető dolgokra – figyelmeztetett a kötet bemutatóján a szerző, aki szerint mindeninek gondolkoznia kellene azelőtt, hogy megszólalna. Férfiak és nők élnek egymás mellett, gyermekeik vannak, dolgoznak, pénzt keresnek – de nem képesek egymásra odafigyelni, nem érzik és nem értik egymást. A rossz kérdések rossz válaszokat szülnek, és ezt gyakran már ők maguk sem veszik észre.

A kötet markánsan foglalkozik a férfiak szerepével is. A férfi-nő közötti különbség – véleménye szerint – ott domborodik ki leginkább, hogy míg előbbiek arra koncentrálnak, mit mondanak, míg az nők arra, hogyan mondják. Belső Nóra úgy gondolja, a férfiak pszichológiai szempontból jóval sérülékenyebbek, azonban ezt a szakemberek ritkábban ismerik fel, ezért kezelésük sem indul meg. Ennek pedig gyakori eredménye a statisztikák szerint az öngyilkosság.

Emancipáció – nehéz megfelelni több helyen

Az Utak egymáshoz kellemes, olvasmányos stílusban meséli el a párkapcsolati problémák alapjait, állításai nem feketék vagy fehérek. A kötetben helyet kap az író saját élete mellett a férfi és női szerepek változása, illetve a 30 feletti nők szerepkonfliktus zavara. Azaz a karrier kontra család kérdésköre. Az emancipáció eredménye ugyanis, hogy a mai nőknek egyszerre nyolc helyen kell helyt állniuk, ami fizikai képtelenség.

A könyv nem ad ugyan receptet az ideális párkapcsolathoz, azonban mindenképpen elgondolkoztatja az olvasót arról, mit csinál helyesen, vagy éppen mit nem?