Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Kórházban vagy otthon? Hol lennél inkább? Egészséges vagy és választhatsz: hogyan döntesz?

Kórházban vagy otthon? Hol lennél inkább? Egészséges vagy és választhatsz: hogyan döntesz?

Ugyan eddig is volt lehetőség arra, hogy a kismama és újszülöttje az otthonukba távozzon, mielőtt letöltötte volna a 3 napot, ha kórházban tartózkodásukat egészségügyi okok nem indokolták. Azonban erről sokan nem tudtak, akik pedig kacérkodtak a gondolattal, gyakran a rosszalló tekintetek és elbizonytalanító mondások miatt feladták ilyen terveiket. Most, hogy hivatalosan megkönnyítik ennek módját, sokan felhördülnek: de mi lesz a babával és a kismamával?!

Jusztné Vincze Szabina,

A baba és az édesanya nem ugrik biztonsági háló nélküli gödörbe, ugyanis ott a védőnő és a gyerekorvos, akik nem hagyják magukra őket. Persze ehhez jól jönne még (jó) néhány állami finanszírozással mozgósítható szoptatási tanácsadó, netán perinatális szaktanácsadó, akik azokban az esetekben is segíthetnének, amikor nem szokványosan haladnak a dolgok. A háló nem tökéletes, de nem az a kórházban sem.

Amíg vannak olyan esetek, hogy a szoptatási nehézségekkel küzdő anyák átmennek a rostán, kezükben a tápszer recepttel – márpedig vannak bőven 3 napos bent tartózkodás után is –, addig igaza van mindenkinek, aki azt állítja, sok hiányosság van még, amin dolgozni kell. Csak abban nincs igaza, hogy ezek elkerüléséhez a kórházban eltöltött három napra van szükség.

A három nap kényelmetlen ágyakban alvás, a szobában és az egész osztályon éjjel is síró csecsemők, kimerült és nyűgös ismeretlen nők és babák, megszakított alvások, futó pihenések, a kötelező rutinok, például a babák állandó méregetése, a csoportos visító babák fürdetése, az orvosi vizitek… Mindez teljesen felesleges megpróbáltatás az újdonsült anya-baba páros számára.

Az első napok bizony nagyon fontosak, javíthatják a nem optimális előzmények hatásait, elindul a kötődés, anyának és babának egymásra kellene hangolódnia. Ezt a kórházban nehezítik a körülményeken kívül a többi anyától látott minták is. Például ha az egyik nagyon kimerült, de azt látja, mások rohannak a babáikért vagy másban ilyenek-olyanok; sajnos akkor kialakulhatnak a „mi a baj velem”, a „rossz anya vagyok” érzések, amik éveken át is elkísérhetik az édesanyát, állandó bűntudatot okozva. Vagy az egyiknek könnyen megy a szoptatás, a másik utánozza, mellre teszi, csak nem indul a tej, a baba egyre kimerültebb, sír, de ha jönnek a csecsemős nővérek, hogy „ugye, minden rendben megy?”, az adott habitusú anya esetleg csak bólogat, míg a többi mondja neki, mit csináljon, mit ne csináljon, mit egyen, mit ne egyen, s egyre szerencsétlenebbül érzi magát, a baba is egyre sírósabb… Közben csak észre kéne venni, hogy elakadás van, s egy mellbimbóvédő és a szoptatási tanácsok megoldanák a problémát.

Otthon, mikor az első anya olyan nagyon kimerült, egyszerűen odabújhat a gyerek mellé, és kipihenheti magát. Nem másokhoz méregetve magát, a babájában gyönyörködve, kipihentebben egész más a kezdés. Otthon a másik anya négyszemközt biztos elmondaná a védőnőnek, hogy gond van, s kapna segítséget. Otthon minden nyugodtabb, minden könnyebb, minden egyszerűbb. Otthon otthon vagyunk.

Egészséges vagy és választhatsz: hogyan döntesz? Hol lennél inkább? Kórházban vagy otthon?

(A szerző perinatális szaktanácsadó. Legutóbbi írása ITT olvasható.)

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Perinatális szaktanácsadók: a legfontosabb szempont az anyák és újszülöttjeik érzelmi és fizikai biztonsága

Megkérdeztük az ELTE perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatóit (dr. Varga Katalin professzor asszonyt, Molnár Judit klinikai szakpszichológust és Andrek Andrea...

Dúla: nem jó drága szállodákban „tárolni” egészséges anyákat és babákat

A legtöbb nyugat-európai országban régóta jól szervezetten működik a szülés utáni otthoni gondozás, ami olcsóbb és biztonságosabb, mint a jelenlegi...

Close