Kosz + bacik = egészséges gyerek

Amikor legközelebb a gyerek kosztól, sártól csöpögve lép be a házba, ne pánikoljunk! Helyette inkább veregessük magunkat vállon, hogy ilyen boldog és jól alkalmazkodó gyereket nevelünk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 20. Gyarmati Orsolya

Amikor legközelebb a gyerek kosztól, sártól csöpögve lép be a házba, ne pánikoljunk! Helyette inkább veregessük magunkat vállon, hogy ilyen boldog és jól alkalmazkodó gyereket nevelünk!


A National Wildlife Federation egy nemrég megjelent jelentése értelmében a kosznak számos előnye van a gyerekek életében. Kórokozókkal telített társadalomban élünk, de a jelentés segít eloszlatni az ezzel a ténnyel kapcsolatos félelmeinket. Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a piszok és a bacilusok tulajdonképpen segítik a fizikai egészség megőrzését és ellenállóbá tesznek a betegségekkel szemben is.

Ez az elv a Higiéna Hipotézis nevű elmélethez kapcsolható, amely szerint, ha egy gyerek túlságosan tiszta, kevés időt tölt levegőn, és nem hagyják, hogy néha koszos lehessen, azaz a parazitákkal, vírusokkal és baktáriumokkal való kapcsolata erősen korlátozott, sokkal nagyobb az esélye, hogy allergiás, asztmás tünetei, vagy autoimmun betegsége lesz. Ezen kívül a szabad levegőn játszani és jól összekoszolódni egészen elképesztő módon jót tesz a gyerekenek mind fizikailag, mind érzelmileg. Minél több időt töltenek szabad levegőn a gyerekek, annál kevésbé esélyes, hogy elhíznak, hogy stresszesek, depressziósok legyenek, vagy hogy D-vitamin-hiány lépjen fel náluk.

Természetesen az, hogy időnként hagyjuk a gyerkőcöt jó mélyen megmártózni egy pocsolyában nem jelenti azt, hogy nem kell betartani az alapvető higiéniai szabályokat: ugyanúgy kell rendszeresen kezet mosni, és tüsszentésnél továbbra is az orruk elé kell tartaniuk a kezüket, de általánosságban több a hátránya, mint az előnye annak, hogy ha nem hagyjuk, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek odakint.

Dr. Mary Ruebush immonológus így ír Miért jó a kosz? című könyvében: “Hagyd, hogy a gyereked gyerek legyen. A kosz jó dolog. Ha a gyerek nem koszosan jön be minden este a házba, nem csinálja jól a dolgát, nem építi az immunrendszerét.”

Ha esetleg valakinek nem jutna eszébe semmilyen koszolós ötlet, annak ajánljuk a kertészkedést, a bogyógyűjtést az erdőben, a homokvárépítést, vagy, a tócsákon átszaladgálást.