Koszmó tünetei és kezelése

A koszmó a legtöbb anyuka számára ismerős jelenség, azonban friss anyukáknál aggodalomra adhat okot. Mi is pontosan a koszmó és mit tehetsz ellene?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2017. március 30. Babaszoba

Mi az a koszmó?

A koszmó néhány hónapos kisbabáknál gyakran jelentkező zsíros, sárgásbarnás felrakódás a hajas fejbőrön, elsősorban a fejtetőn, a kutacs környékén. A korpásodással rokon, többnyire ártalmatlan jelenség, melyet a faggyúmirigyek túlműködése okoz. Kialakulása nem függ össze a higiéniával, elsősorban életkori és alkati tényezők okozzák. A koszmót összefüggésbe hozzák az atópiás (allergiára hajlamos) alkattal is: azok a babák, akiknél koszmó alakul ki a fejbőrön, gyakran ekcémás panaszokkal is küzdenek.

A koszmó tünetei

Jelentkezhet elszórva is a koszmó, kis szigetekként, de nagy, egybefüggő területen is a fejbőrön. Emellett felbukkanhat más testrészeken is, például a fülön, a szemöldök tájékán vagy a szemhéjon. Ha nem kezeled megfelelően, akkor szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, sőt további bőrfelületekre is átterjedhet.

 

A koszmó diagnózisa, kezelése

A koszmót – enyhébb formájában – nem is mindig veheted észre, csak természetes napfényben tűnik fel. Súlyosabb esetben már szembetűnőek a kisebb-nagyobb, nehezen eltávolítható, sárgásbarna felrakódások.
A koszmó tünetei megjelenésekor fontos minél hamarabb kezelésbe venni a fejbőrt, mert ha elhanyagolod, akkor akár bakteriális vagy gombás felülfertőződés is kialakulhat.
A koszmó kezelésének egyik leghatékonyabb módja a fürdetés előtti olajos bedörzsölés: ehhez tiszta növényi olajat (körömvirág, jojoba, olíva, napraforgó) használj. Az olajjal finoman dörzsöld, masszírozd a baba fejbőrét, majd adj rá egy vékony cérnasapkát. Az olajos pakolást legalább fél óráig hagyd a fején. Fürdetés előtt (vagy közben) egy puha sörtéjű fogkefével vagy érdesebb törülközővel, pelenkával óvatosan távolítsd el a felpuhult hámot. Ezt követően alaposan mosd meg a pici fejét, hogy eltávolítsd az olajat, és fésüld ki belőle a hámmaradványokat. A durva kapargatást mindenképp kerüld, mert ezzel felsebezheted a baba bőrét.
A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni.