Kötelező irtással a tetvek ellen

Júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon élsőködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről. A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben probléma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 25. czefernek.lena

Júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon élsőködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről. A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben probléma, a tetves gyerekeket nem lehet kitiltani a közösségből, és ha szüleik nem gondoskodnak az irtásról, könnyen újra és újra megfertőzhetik a többieket. A visszaeső családokról a hatóságok nyilvántartást vezetnek, és rendszeresen ellenőrzik őket.


Tetvetleníteniük kell az állami szerveknek a jövőben azokat az embereket, akik maguk felszólításra sem gondoskodnak a hajukban, testükön vagy ruhájukban megtelepedett élősködők irtásáról. Az egészségügyi törvény június 30-án kihirdetett és július 1-e óta hatályos módosítása szerint az emberi testen élősködő ízeltlábúak – így a fejtetvek, a lapostetvek és a ruhatetvek – irtása és a ruha fertőtlenítése továbbra is a fertőzött ember vagy gyerekek esetén a szülei kötelessége. Ha valaki ennek a kötelességének nem tesz eleget, akkor az állami egészségügyi szervek hivatalból elvégzik az irtást, és ezt az érintettek tűrni kötelesek.

Száz gyerek között mindig van egy-két tetves

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az [origo]-nak nyilatkozó megyei tiszti főorvosok szerint az óvodákban, iskolákban a fejtetvesség elleni küzdelem valós probléma, a gyerekközösségekben évek óta változatlan a fejtetvesség aránya. “Veszprém megyében tavaly 62 ezer főt vizsgáltunk meg, köztük 2260 tetvest találtak. Ez a szám sok mindent nem jelent, mert ha a tetű valahol megjelenik, akkor könnyen elterjedhet az egész közösségben” – mondta az [origo]-nak Varga Erika, Veszprém megye megbízott tiszti főorvosa.