Kritizálod a pasid? Rosszabb apa lesz tőle!

Sokat árt az újdonsült apáknak, ha a párjuk megjegyzéseket tesz arra, hogy hogyan bánnak a kisbabával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. június 18. Dívány

A szülők számára a gyereknevelés egy folyamatos tanulás. Sok szülő az első gyerek születése előtt sosem fürdetett, pelenkázott vagy altatott kisbabát, így az apa és az anya ideális esetben együtt tanulnak bele abba, hogyan kell bánni egy csecsemővel. Anyaként azonban nagyon nem mindegy, hogyan állunk hozzá az apához, írja a Science Daily. A negatív megjegyzések ugyanis hosszú távon kihatnak, és a kezdetben lelkes apák inkább elfordulnak a gyerektől.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói 182 kétkeresős családot vizsgáltak meg a baba 3 és 9 hónapos korában. Az apáknak egy kérdőívet kellett kitölteni, melyben többek között olyan kérdések voltak, hogy a párjuk milyen gyakran avatkozik be, amikor ők próbálnak boldogulni a babával, és milyen gyakran kapnak szúrós tekintetet azért, mert az anya szerint valamit nem jól csinálnak. Más kérdések arra vonatkoztak, hogy milyen nyitott velük szemben az anya, mennyire támogatja és bátorítja őket, és hogy kapnak-e dicséretet azért, mert próbálkoznak.

A szakemberek az anyákat kapuőrzőnek is nevezik az ilyen viselkedésük miatt. Napjainkban a legtöbb társadalomban az anyáknak van a legnagyobb hatásuk a gyereknevelésre, és ez az első vizsgálat, ami igazolja, hogy az anyák hozzáállása milyen komoly hatással van az apák szülői viselkedésére.

A bejegyzés itt folytatódik.